Dačiću uručen orden 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov uručio je danas ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću „Orden prijateljstva“, kojim ga je „za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnju među narodima“ odlikovao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dačić je na svečanosti u ruskoj ambasadi rekao da mu je drago i da je počastvovan zbog ordena, a posebno što ga dobija iz ruku Lavrova, „čoveka koji je objektivno najviše pomogao Srbiji u prethodnim godinama“.

Kad treba nešto da se pomogne, kad je Srbiji teško, kad naši neprijatelji i protivnici žele da pomognu Kosovu protiv interesa Srbije, iskreno rečeno ja zovem Lavrova. Srbija to

treba da zna i zato mi je drago što sam iz njegovih ruku primio orden, rekao je Dačić.

On je istakao da je u proteklim godinama ulagao maksimalne napore da uvek i svuda promoviše politiku saradnje i prijateljskih veza Srbije sa svim državama, „prvenstveno sa prijateljima kao što je Rusija“.

Veoma sam zadovoljan što su Rusija i Putin, osvedočeni prijatelj srpskog naroda, prepoznali tu moju nameru. Ja ne vidim bližu zemlju i narod nego što su to Rusija i ruski narod za srpski narod, konstatovao je Dačić.

On je ukazao da su mnogi u svetu pokušavali da izvrše pritisak na Srbiju „da zbog nekih pogodnosti“ vodi antirusku politiku, ali se to, kako je naglasio, nikaad neće desiti.

Ja volim Rusiju, ali zato što volim Srbiju. Svako onaj ko bi radio protiv naših veza i prijateljstva sa Rusijom direktno bi radio protiv Srbije i srpskog naroda, poručio je Dačić, koji je svoj govor završio rečima: „Živela Srbija, živela Rusija, živelo bratstvo između Srbije i Rusije“.

Lavrov je pohvalio Dačića zbog velikog doprinosa razvoju političke i ekonomske saradnje dve zemlje, ali i zbog toga što puno doprinosi i u ljudskim kontaktima.

Još jednom želim mom prijatelju Dačiću uspeh u svim njegovim poduhvatima, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari