Dan sa poslanicom Dveri Marijom Janjušević 1Foto: J.T.

Marija Janjušević poslanica je srpskog pokreta Dveri od 2016. Od tada su se, kaže, kao opoziciona stranka u skupštinskoj sali često borili za reč. Za Danas.rs priča o skupštinskim raspravama, prekidanju zasedanja ali i trenutnom bojkotu.

Iako u bojkotu parlamenta, poslanici Dveri u zgradu Narodne Skupštine dolaze da drže konferencije za medije, ali i da se sastaju sa građanima.

Njihova poslanica Marija Janjušević sa novinarkom našeg portala prošetala je kroz ovaj dom demokratije i govorila o svojim prvim poslaničkim danima.

Dan sa poslanicom Dveri Marijom Janjušević 2„Probali smo sve, od tog juna 2016. Sve smo probali, lepo, konstruktivno, kad smo videli da ne ide počeli smo da pravimo frku. Na primer, sećam se, Srđan Nogo je izbačen na dvadeset radnih dana“, navodi Janjušević.

Nakon njega, u poslaničkom klubu dogovor je bio da je red došao na nju.

„Maja Gojković mi je isključila mikrofon, što se stalno dešava, oduzela mi je reč. I onda sam ja sišla i isključila njoj mikrofon te 2017. godine. To je sve bilo dogovoreno u poslaničkom klubu. Moj zadatak je bio da prekinem sednicu, bez obzira na pravne posledice koje su mi sledovale. Pošto su prisvojili sistem, i više taster nije reagovao, onda sam stala ispred nje i držala Poslovnik i tako sat vremena dok nisu prekinuli sednicu“, priseća se naša sagovornica.

I dalje može da nabroji razna dobacivanja koja je tada čula. Od uskočice Vjerica Radeta Branku Ružiću: „Ružicu štipni je“ do vike Maje Gojković: „Budalo jedna, upropastila si sebe“.

Dan sa poslanicom Dveri Marijom Janjušević 3I na sednicama skupštinskih odbora, dodaje, za poslanike Dveri i opozicije tretman je bio sličan.

Broj isključenja mikrofona u Odboru za ljudska prava, čiji je član, više i ne broji, a neretko je dobijala i novčane kazne.

„To je sila. Pripadnici režima se ovde ponašaju kao da ih u svakom trenutku gleda Aleksandar Vučić. Pokušavaju da se dodvore kao janičari“, ističe ona i dodaje da je sigurna da pokriće za takve postupke ne leži u njihovom integritetu.

Kao poslednju situaciju u kojoj se to vidi navodi incident pred dolazak predsednika Srbije na specijalnu sednicu o Kosovu i Metohiji.

„Mi smo razvili transparent ‘Danas izdaja, sutra robija’ ispred glavnog ulaza u zgradu i onda je izašlo dvadeset poslanica Srpske napredne stranke. Pošto su one izašle, mi smo sišli na put želeći da Vučića taj transparent dočeka. Onda su na put poslali Šešelja, izašle su i žene radikali, počele da se guraju“, priča Janjušević za Danas.rs.

Dan sa poslanicom Dveri Marijom Janjušević 4Do započinjanja bojkota, vladajuća stranka, prema njenim rečima, činila je sve da opoziciju učini manje vidljivom,

„Na sopstvene zakone predaju po 300 amandmana i bukvalno progutaju naše vreme. I onda pri izlaganju uvek napomenu ‘Aleksandar Vučić će da spase Srbiju’ i tome slično“, prepričava ova poslanica.

Dešavalo se da sednicu zakažu 24 časa pre održavanja, a vreme za podnošenje amandmana smanje na manje od pet minuta.

„Desilo se da je na pisarnicu u jednom trenutku došlo deset poslaničkih klubova, i onda iako sa kašnjenjem, službenica zavede da su svi  amandmani podneti u 10 časova. Maja Gojković tada krene sa pričom ‘Prevaranti jedni, zar je moguće da svi u isto vreme podnosite amandmane. Ovo je prevara, poništite amandmane’“, priseća se ona.

Kao princip poslanika SNS-a navodi strah i glasanje na zvonce, dok, ističe, radikali rade po naplati.

„Oni se uvek ostrve na jednog političara, bio to Rasim Ljajic, bio to Meho Omerović. Uvek svi, da li pričaju o Kosovu i Metohiji ili finansijskoj pomoći porodici, na kraju će uvek da napadnu nekoga“, tvrdi ona i dodaje da su oni za to plaćeni.

Dan sa poslanicom Dveri Marijom Janjušević 5Kada je ušla u politiku niko u njenoj porodici nije bio srećan.

„Moj pokojni deda je govorio ‘Politika guta žive ljude, izvlači se iz toga’. Možda ne bih ušla da su mi rekli šta me sve čeka, međutim, to mi sada ne da srpski inat“, navodi ova dverjanka.

Ono što spoznaje ubrzo nakon ulaska u politiku jeste da dobra volja nije dovoljna.

„Kada pristojna osoba uđe u politiku mora biti svesna da je zagazila u veliko blato. Toliko je strašno da sa nestrpljenjem iščekujem da padnemo na dno, jer kad si na dnu možeš samo da ides ka boljitku. Mi nikako da dotaknemo to dno“ kaže ona i ističe da joj je najveća pobeda to što je našla pravu meru da sačuva porodični mir uprkos svemu što se dešava u društvu.

Ponosna je na porodične šetnje koje su od 2009. godine održane u preko 50 gradova Srbije.

„To jeste bilo inicirano Gej paradom, ali mi  nismo hteli da se bavimo njima već da pokažemo koje mi vrednosti poštujemo. I ono što nikada nismo uspeli kroz medije jasno da prikažemo to je da mi apsolutno nemamo ništa protiv bilo čije seksualne orijentacije, ali imamo protiv promocije homoseksualizma maloletnicima“, objašnjava Janjušević.

Dan sa poslanicom Dveri Marijom Janjušević 6Poslovnik Narodne skupštine smatra za bukvar i retko kada je u ovoj zgradi bez njega. „Često ga listam, da mi pokaže zašto sam tu“.

Kako ističe, ponosna je na činjenicu da je narodna poslanica. Iako su žene u skupštinskoj sali brojne, i ispunjavaju norme propisane zakonom, naša sagovornica navodi da se njihov glas ne čuje podjednako kao i muški.

Na uvrede i poniženja, prema njenim rečima, čovek vremenom ogugla i dok su je na početku poslaničke karijere kolege iz vladajuće stranke zaustavljale sa rečima izvinjenja za izrečeno u skupštinskoj sali, toga sada više nema.

https://www.instagram.com/p/ByLHAzOlUq5/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari