Dejan Vuk Stanković: Opozicija možda ima opravdane zahteve, ali nema snagu koja stoji iza tih zahteva 1Foto: Medija centar

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da opozicija u Srbiji ima eventualno šansu da u međupartijskom dijalogu promeni medijske uslove političkog predstavljanja, ali veruje da će većina glatko odbiti predloge da se spreči kandidatura Aleksandra Vučića, spajanje izbora ili Ministarstvo za nadzor preduzeća tokom kampanje.

Stanković u izjavi FoNetu navodi da je opozicija prilično skeptična prema drugoj fazi dijaloga, jer izostaje ono što je bilo prvog puta – ispostavljanje zahteva.

On je podsetio da je prošli put dat spisak od 42 zahteva, što je bilo suviše konfuzno, zbog čega bi sada trebalo da jasno formulišu konkretne ciljeve koje će moći da ispregovaraju.

Za tako nešto treba stvoriti klimu koja bi bila normalna kada se sa nekim razgovara. Nemoguće je iz dana u dan da tvrdite da je na vlasti neko ko je najgori u istoriji Srbiji, a onda sa njegovim ljudima razgovarate i da on pristane na neke od vaših zahteva, rekao je Stanković.

Treba imati u vidu da opozicija možda ima opravdane zahteve, ali nema snagu koja stoji iza tih zahteva, koja bi naterala direktno ili indirektno vlast da razmisli o ispunjenju tih zahteva, rekao je Stanković.

Stanković je podsetio da se često pravi paralela sa razgovorima opozicije 1992. godine, kada je Slobodan Milošević prihvatio neke zahteve, ali se zaboravlja na sankcije, rat u okruženju ili proteste građana, a danas toga nema.

Opozicija, navodi on, mora biti spremna da politički trguje, a teško je trgovati ako dedukujte iz ideološko – negativnog stereotipa o onima sa kojima treba da pregovarate.

Prema rečima Stankovića, bojkot politički malo košta, jer stranke imaju zanemariv mali rejting, a čak i zajedno imaju od pet do sedam odsto.

Bojkot nije politčki skup u smislu koliko građana ostaje nezastupljeno u parlamentu, on je više simbolički, jer se posle novog bojkota može reći da Srbija sliči Belorusiji. To nije mnogo važno, imajući u vidu da je evropska perspektiva Srbije maltene identična evropskoj perspektivi Belorusije, predočio je Stanković.

Nisam siguran da oni koji vode tu priču pregovora u ime opozicije ozbiljno računaju sa time da se zaista dogovore, dodao je.

Stanković je ukazao da opozicija, ako želi da bude kompetetivna, treba da razmisli o načinu komunikacije, novim licima, da radi na pripremi lista i infrastruktre, jer se to ne rešava većim prisustvom u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari