Srbija je integralni deo Evrope u geografskom, kulturnom, istorijskom i političkom smislu – rekao je Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope prilikom jučerašnje svečanosti povodom podizanja zastave Saveta Evrope ispred zgrade Doma Narodne skupštine.
On je na svečanosti povodom proslave „Dana evropske baštine“, u sklopu predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, rekao da zastava simbolizuje uspešno predsedavanje Srbije Savetom i priznavanje privrženosti Srbije evropskim vrednostima.

Srbija je integralni deo Evrope u geografskom, kulturnom, istorijskom i političkom smislu – rekao je Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope prilikom jučerašnje svečanosti povodom podizanja zastave Saveta Evrope ispred zgrade Doma Narodne skupštine.
On je na svečanosti povodom proslave „Dana evropske baštine“, u sklopu predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, rekao da zastava simbolizuje uspešno predsedavanje Srbije Savetom i priznavanje privrženosti Srbije evropskim vrednostima.

Zaštita srpskog nasleđa na Kosovu

Na pitanje novinara o zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu, Vojislav Brajović, ministar kulture, rekao je da resorno ministarstvo vodi kulturnu politiku na prostoru Srbije u njenim postojećim međunarodno priznatim granicama.

– Sve spomenike, koji se nalaze na Kosovu, Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika tretiraju kao spomenike države Srbije – rekao je Brajović. On je istakao veliku podršku Uneska na tom poslu.

Na konferenciji za novinare Dejvis je kazao da se ne slaže kada se kaže da je „Srbija na pragu Evrope“, već da je ona „deo Evrope“ i da to dokazuje njeno predsedavanje Komitetom ministara SE. Dejvis je podsetio da je zaštita kulturne baštine zajednički program SE i Evropske komisije, koji traje od 2003, a čiji je cilj širenje institucionalnih kapaciteta država i njihovih resursa za očuvanje zajedničkog evropskog nasleđa.
Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić se nada da će Srbija vrlo brzo prihvatiti evropske vrednosti i postati članica EU. On je ocenio da Srbija može da postane deo razvijene Evrope samo ukoliko se svi građani budu menjali i intenzivno radili na sebi. U pozdravnom govoru u Domu Narodne skupštine Dulić je rekao da Srbija želi da bude „motor“ integracija u regionu i lider regionalnog razvoja u oblasti razmene iskustava, robe, kulturnih vrednosti i ideja. Predsednik parlamenta Srbije je dodao da je regionalna saradnja od velikog značaja za razvoj svih društava na Balkanu i da je Srbija veoma svesna značaja regiona u kojem se nalazi. Dulić je izrazio nadu da će dan kada se u Beogradu podiže evropska zastava, za tu priliku dopremljena iz Strazbura, a koja je od 1955. zastava SE, a od 1986. i EU, biti početak poštovanja te zastave, kao simbola onoga čemu srpsko društvo treba da stremi, a to je da postane deo ujedinjene Evrope.
Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras istakao je veliki značaj regiona Balkana u očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa i ocenio da aktivno učešće Srbije otvara velike mogućnosti u tom procesu.
– Glavni cilj Evropske komisije je da podrži evropsku integraciju Srbije. Evropska integracija se pre svega odnosi na zajedničke evropske vrednosti. Nacionalno nasleđe je inkarnacija zajedničkih evropskih vrednosti, rekao je Ljoveras. On je dodao da je dijalog o nacionalnom nasleđu način da se podstakne dijalog o evropskim vrednostima.
Ministar kulture i medija Vojislav Brajović ukazao je na značaj očuvanja kulturnog nasleđa i dodao da su u tu proslavu u Srbiji, osim Beograda, uključene i 23 opštine, kao i više od 250 ustanova i nevladinih organizacija.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Radojko Bogojević pročitao je pozdravno pismo ministra Vuka Jeremića.
Zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović istakla je da Beograd intenzivno radi na rehabilitaciji nasleđa i obogaćivanju kulturne ponude sa ambicijama da postane jedan od regionalnih centara kulturnog turizma.
U Domu Skupštine održan je i međunarodni okrugli sto na temu „Zajedničko nasleđe Evrope u pokretu – davanje vrednosti razvoju potencijalnih evropskih regiona“, na kojem su govorili koordinatori projekta za kulturno nasleđe iz regiona – Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Makedonija. Na sednici je zaključeno da je očuvanje kulturnog nasleđa od izuzetnog značaja kako za region, tako i za celu Evropu, kao i da samo zajedničkim delovanjem može da dođe do napretka u toj oblasti.
Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović potpisao je juče i Okvirnu konvenciju SE o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo i Evropsku konvenciju o zaštiti arheološkog nasleđa, dok je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić potpisao Konvenciju o predelu. Ove tri konvencije potpisao je i crnogorski ministar kulture Predrag Sekulić.
Na početku svečanosti podizanja zastave ovogodišnja pobednica takmičenja za pesmu Evrovizije u Finskoj Marija Šerifović otpevala je himnu Srbije, a u programu su učestvovali i horovi pet beogradskih osnovnih škola, kao i deca iz britanske, ruske, francuske i nemačke škole. Dejvis je Mariji Šerifović poklonio maramu sa simbolom Saveta Evrope, a svečanost je završena tako što su dečji horovi otpevali „Odu radosti“ na šest jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari