Deklaracija: Odnos EU i Zapadnog Balkana mora biti iskreniji 1Foto: N1

Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji, navodi se u deklaraciji Evropskog fonda za Balkan koja je na desetogodišnjicu rada te organizacije predstavljena u Beogradu, piše N1.

Na dokumentu je radilo 50 regionalnih i evropskih stručnjaka koji su istakli da zapadni Balkan ne sme da propusti priliku da, kao deo Evropske unije, ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama, navodi se na N1.

Preduslov za to su, navodi se, usvajanje demokratskih vrednosti poput vladavine prava i jasne podele vlasti.

Autori su pozvali na ujedinjenje Evrope u situaciji kada se region vratio na agendu Evropske unije, a napredak na tom putu je, dodaju, na samim državama regiona.

Bivši potpredsednik Evropskog parlamenta Hanes Svoboda predlaže uslovno članstvo Zapadnog Balkana u EU, stoji na N1.

“Želite da se pridružite, zaista? Onda krenite sa nama! I Evropska unija treba da kaže – da, želimo vas, pa da se onda institucionalno povežemo u određenoj formi. To može da bude i uslovno članstvo, da se sve zemlje Zapadnog Balkana pridruže, a da se ostatak posla obavlja u hodu i da samo kompletno obavljen posao bude uslov za punopravno članstvo”, objasnio je on-

“Ili možemo da formiramo različite zajednice, na primer energetsku zajednicu, ili bezbednosnu zajednicu. Zato je ovo odličan dokument, ne bi li se konkretizovale stvari, sve drugo će, na žalost, biti katastrofa”, upozorio je Svoboda.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović podsetio je da su se okolnosti u svetu dramatično promenile, prenosi N1.

„Ono što je bilo dovoljno pre dvadeset ili deset godina više nije dovoljno za psitupanje EU, to je u stvari taj pokretni cilj. Sve je u vezi sa nama i da li će ljudi u našim zemljama, u potpuno drugačijim okolnostima nego pre nekoliko desetina godina, odlučiti da li zaista žele da se pridruže Uniji i kakvoj Uniji će se pridružiti“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari