Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je juče da je na sastanku sa srpskim državnim vrhom pokazana puna politička volja za saradnju s tim sudom i da očekuje da će se Ratko Mladić u narednih nekoliko nedelja naći u Hagu.
– Na sastancima je pokazana puna politička volja za saradnju s Haškim tribunalom.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je juče da je na sastanku sa srpskim državnim vrhom pokazana puna politička volja za saradnju s tim sudom i da očekuje da će se Ratko Mladić u narednih nekoliko nedelja naći u Hagu.
– Na sastancima je pokazana puna politička volja za saradnju s Haškim tribunalom. Očekujem pozitivan rezultat u narednih nekoliko nedelja. Nadam se da će izveštaj Savetu ministara EU o saradnji Srbije s Tribunalom biti pozitivan i nadam se pozitivnom rezultatu vrlo brzo – rekla je Del Ponte na okruglom stolu o evropskim integracijama Srbije, koji je organizovala Parlamentarna skupština NATO.

LJAJIĆ: Navodi da je Mladić u Srbiji – metod pritiska

Beograd – Navodi glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da je haški begunac Ratko Mladić na teritoriji Srbije su metod pritiska, a ne proizvod informacija, rekao je juče predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. „Karla del Ponte će to tvrditi sve dok se Mladić ne izruči Tribunalu, jer i u Tribunalu i u dobrom delu međunarodne zajednice vlada uverenje da će se on naći u Hagu ako Srbija bude pod konstantnim pritiskom“, rekao je Ljajić novinarima pre početka konferencije o bezbednosti zdravlja na radu u Beogradu. „Ako hašku tužiteljku to pitate ona će to ponoviti, ali mi nemamo takvih dojava“, dodao je on. Ljajić je istakao da će ostati uzdržan od komentarisanja ocene izveštaja Karle del Ponte o naporima Srbije u ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu. Ona će, kako je naveo, u ponedeljak razgovarati s komesarom za proširenje EU Olijem Renom i od tog razgovora će zavisiti odluka EU o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Ona je dodala da je sigurna da će se i svi preostali haški optuženici – Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin – naći u Tribunalu.
– I dalje verujem da će EU insistirati na punoj saradnji Srbije s Tribunalom. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU jedino može da bude finaliziran kada Mladić bude lociran ili uhapšen. Bez obzira na poteškoće, očekujem da će se ti napori uskoro pretvoriti u konkretnu akciju. Ukoliko se izražena volja pretvori u efikasno vođstvo i koordinaciju službi bezbednosti i ako budu preduzete konkretne akcije, moći ću da informišem Evropsku komisiju i zemlje članice da je Srbija načinila napredak u saradnji s Tribunalom – kaže Del Ponte.
Prema njenim rečima posao Tribunala nije završen dok se Mladić i Karadžić ne nađu u Tribunalu. Ona takođe očekuje da će sve države članice EU insistirati na punoj saradnji Srbije s Tribunalom u pretpristupnom i pristupnom procesu pridruženja EU.
– Mladić i Karadžić moraju biti uhapšeni i poslati u Hag. Ne znam gde je Karadžić. Znam da je u regionu, ali ne znam da li je u Bosni, Srbiji ili Crnoj Gori. Ipak, pouzdano znam da je Mladić u Srbiji. Imam dokaze za to. To je razlog što tražim od Srbije da uhapsi Mladića – istakla je Del Ponte.
Ona je naglasila da „danas ozbiljno veruje da srpske institucije žele Mladića u Hagu“ i da zna da „to nije lako“. Glavna tužiteljka je, odgovarajući na pitanja učesnika okruglog stola NATO, negirala odgovornost međunarodne zajednice za nepronalaženje Karadžića i Mladića i objasnila da su oni do 1997. bili na slobodi, ali da su već sledeće godine počeli aktivno da se skrivaju od međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini. Kako je ukazala, Mladić i Karadžić moraju biti uhapšeni i poslati u Hag, jer „Tribunal neće moći da završi svoj rad i ispuni svrhu“. Del Ponte je dodala da je tačno da Tribunal nije istražio sve zločine na prostoru bivše SFRJ i da je za nju kao tužiteljku odluka Saveta bezbednosti UN da usvoji Izlaznu strategiju za završetak rada Tribunala bila poruka da redukuje istrage i da joj je tako suženo pravo da procesuira sve zločine. Prema njenim rečima nacionalna pravosuđa bi trebalo da nastave posao Tribunala, odnosno „ono što mi nismo uspeli da uradimo“.
Bivši vojni i politički lideri Bosanskih Srba – Ratko Mladić i Radovan Karadžić – optuženi su za genocid i ubistvo oko 7.800 Bosanskih Muslimana u Srebrenici juna 1995.
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče u razgovoru s glavnom tužiteljkom da državni organi i institucije Srbije svakodnevno rade sve što je u domenu njihove nadležnosti kako bi se locirali i uhapsili haški begunci. On je istakao da Srbija čini sve da se saradnja s Tribunalom završi i da je državni interes da se optuženi za ratne zločine nađu u Haškom tribunalu, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče u razgovoru s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala da postoji rešenost i politička volja da se u potpunosti završi saradnja s tim sudom. On je naglasio da je pre svega u interesu Srbije da ispuni svoje međunarodne obaveze i okonča saradnju s Tribunalom, saopšteno je iz Vlade Srbije. U saopštenju se dodaje da je Del Ponte ponovila da je za Tribunal veoma važno da se optuženi što pre nađu pred tim sudom. Na sastanku su učestvovali i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Miodrag Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari