Protest demokrata ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (FOTO/VIDEO) 1Foto: FB/Branislav Lečić

Članovi Demokratske stranke koji su na neposrednim stranačkim izborima izabrali novo rukovodstvo i Branislava Lečića za predsednika, uz simboličan performans „Sto dana, sto pitanja” danas su organizovali protest ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Protest su, kako navode u saopštenju, organizovali zbog toga što ovo Ministarstvo ni posle 100 dana nije upisalo Branislava Lečića, novog predsednika Demokratske stranke koji je izabran na neposrednim izborima pre gotovo 4 meseca.

Podsećaju da je prema Zakonu o upravnom postupku, član 145. stav 3. krajnji rok za upis ili odbijanje zahteva 60 dana od podnošenja zahteva.

„Taj rok je istekao još 5. decembra 2020. godine. Ministarstvo umesto da postupi u skladu sa Zakonom, potpuno neosnovano traži nove dopune, odugovlačeći donošenje odluke, čime u potpunosti blokira rad Demokratske stranke”, navode u saopštenju.

Lečić je danas predao i dodatnu dokumentaciju na zahtev Ministarstva.

Njegove pristalice nosile su stranačke zastave, kao i transparentne sa znacima pitanja.

Branislav Lečić je predao dokumentaciju na zahtev Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz podršku brojnih članica i članova Demokratske stranke iz Beograda i drugih gradova, među kojima su  Slobodan Milosavljević, Dragoslav Šumarac, potpredsednici stranke i brojne druge ugledne demokratkinje i demokrate, najavljujući nove aktivnosti kao izraz neslaganja sa proizvedenim stanjem.

 

„Umesto da postupi u skladu sa zakonom, Ministarstvo potpuno neosnovano traži nove dopune, odugovlačeći donošenje odluke, čime u potpunosti blokira rad Demokratske stranke”, poručio je on.

Podsetimo, te unutarstranačke izbore ne priznaje ranije izabrano rukovodstvo, predvođeno Zoranom Lutovcem.

Prema Lečićevom mišljenju, razlog za odugovlačenje upisa jeste strah režima od ponovnog uspona demokrata.

On je demantovao tvrdnje da traži „uhlebljenje” u režimu naprednjaka, kao i da su izbori u DS-u organizovani pomoću falsifikata.

Takođe, založio se da opozicija, i ona koja je bojkotovala izbore, i koja je učestvovala na njima, da „svi zajedno sednemo za sto i dogovorimo se o uslovima za učešće na izborima”.

Kako tvrdi, pojedini zahtevi dela opozicije, poput uvođenja paralelnog uređivanja javnog servisa, „pararelnog REM
-a” uvođenja posebnog Ministarstva za izbore deluju kao naučna fantastika, potrebni su realniji zahtevi za fer izbore, ali da podržava zahteve koje je navela Narodna stranka, uključujući razdvajanje izbora, jer su „lokalni izbori egzistencijalna, a parlamentarni izbori više ideološka stvar”, kao i predlog te stranke o kontroli celokupnog izbornog procesa, i otvaranju medija, jer debatne emisije poput „Reč na reč”, koju je nazvao „brbljaonicom”, nisu dovoljne.

„Potrebne su prave debate u medijima i da se i EU uključi u kontrolu izbora, slanjem i svojih kontrolora”, rekao je on. Lečić je ocenio i da je potrebno da se opozicija grupiše u ideološke kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari