Demokrate uputile "Apel za odbranu demokratije i vladavine prava" 1Foto: BETA/ EMIL VAS

Četrnaest članova Demokratske stranke uputilo je Apel za odbranu demokratije i vladavinu prava i pozvalo i ostale članove da ih podrže i što hitnije organizuju Izbornu skupštinu Demokratske stranke, koja će, kako tvrde biti podstrek svim snagama u društvu za borbu za demokratsku i evropsku Srbiju.

„Mi, građani, demokrate, svesni da živimo u društvu u kome je uništena demokratija i pogažena vladavina prava, sa dubokom zabrinutošću pratimo aktuelne političke procese u Demokratskoj stranci. Za borbu protiv autokratskog režima potrebna je politička stranka koja se bori i istrajava na demokratskim principima i temeljnim demokratskim vrednostima“, navode u pismu potpisnici ovog apela: Vida Ognjenović, Božidar Đelić, Ljiljana Lučić, Dragoslav Šumarac, Nada Kolundžija, Dragan Domazet, Gorica Mojović, Vojislav Janković, Leila Ruždić,Vladimir Domazet, Nataša Vučković, General Petar Radojčić, Kapetan Nikola Lunić i Saša Vučinić.

Demokratsku stranku, kako ističu, prepoznaju kao jedinu stranku koja ima unutarstranački demokratski život koji može preneti na čitavo društvo.

„Zato je ona i meta na koju se mnogi protivnici obrušavaju godinama. Zato je danas u interesu Srbije da je sačuvamo! Osećamo potrebu i odgovornost da se sačuva i osnaži stranka koja se tri decenije bori za evropsku i demokratsku Srbiju“, poručile su demokrate, podsećajući da su Demokratsku stranku poslednjih meseci napustili najviši funkcioneri Stranke, zamenik predsednika Stranke, Generalni sekretar, Internacionalni sekretar, i mnogi drugi.

„Demokratska stranka je nestručnim rukovođenjem ostala bez političkog života u više od 70 opština i gradova u Srbiji. Više od sedam meseci njihove kancelarije su zaključane, zajedno sa idejama i politikom Demokratske stranke. Mi nemamo pravo da građane lišavamo politike budućnosti koju od osnivanja baštini upravo Demokratska stranka“, poručili su oni.

Dodaju da je Demokratska stranka uvek bila svesna važnosti i snage političkog dogovora sa građanima i da je Demokratska stranka politiku uvek zasnivala na rešenjima realnih problema društva.

„Pre skoro godinu dana okupili smo lokalne odbornike u Savez slobodnih odbornika sa idejom bližeg povezivanja sa građanima i prepoznavanja problema i nuđenja rešenja u svakom mestu u Srbiji. Rukovodstvo stranke nikada nije iskoristilo potencijale tog Saveza i nijedna aktivnost nije usledila nakon toga. Otuđenje od građana dobilo je svoju potvrdu ovakvim ponašanjem. Demokratska stranka je obećala građanima ujedinjenje na vrednostima na kojima je osnovana Demokratska stranka, uz političku viziju budućnosti koja je tačka okupljanja i bivših i sadašnjih demokrata i svih onih građana koji čekaju da DS ponovo postane motor razvoja Srbije. Naše ideje i naša vizija bili su nada i svetlost na kraju tunela decenijama i mi imamo obavezu da se za nadu građana u bolje sutra, borimo“, naglašavaju u apelu.

Jedan od poslednjih događaja u nizu koji urušava demokratiju u Demokratskoj stranci je, kako smatraju, i disciplinski postupak protiv članova Statutarne komisije, kojim su pogažena osnovna načela pravnog ustrojstva svake organizacije.

„Za Demokratsku stranku, njen Statut je ustav, a Statutarna komisija Ustavni sud. Statutarna komisija brani statut od toga da bilo koji pojedinac, uključujući i predsednika stranke, deluje samovoljno, protivno Statutu. Pravno nasilje kojem je pribegao predsednik Stranke sa Izvršnim odborom suspendujući članstvo u DS za 6 članova Statutarne komisije, suprotno je onom za šta se Demokratska stranka zalaže od svog početka – za podelu vlasti, nezavisnost suda, vladavinu prava“, dodaju u apelu.

Smatraju da DS mora biti primer izgradnje, a ne razgradnje, primer sabiranja energije promena, a ne njenog gušenja, poručile su demokrate.

„Rasformiranja i ukidanja ne donose snagu i svi kapaciteti i opozicije i same Demokratske stranke moraju se okrenuti borbi za modernu i demokratsku državu. Obraćamo se članovima stranke i celoj javnosti. Ovo nije samo pitanje za Demokratsku stranku. Ovde je reč o demokratskom licu cele zemlje, o civilizacijskom opredeljenju i putu u budućnost. Ovo je pitanje i za sve građanke i građane koji su, svesni trenutka u kome se kao zemlja nalazimo. Svi oni koji su i do sada, kontinuirano ili povremeno, glasali, podržavali i pomagali Demokratsku stranku znaju da ona može biti garant za izgradnju boljeg društva samo ako je u stanju da poštuje sve procedure i prava pojedinaca unutar sopstvene organizacije. Mi ne smemo da dozvolimo da postanemo organizacija kojoj je ostalo više prošlosti nego budućnosti“, poručili su potpisnici apela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari