„Demokratiju nemamo, može nešto s roštilja?“ 1Foto: Nova stranka

Stanje u Srbiji najbolje opisuje grafit „Demokratiju nemamo, može nešto sa roštilja?“, složili su se novinar Slobodan Georgiev, sociološkinja Vesna Pešić i v.d. predsednika Saveta Nove stranke Aris Movsesijan na tribini „Demokratija i nevidljiva moć“.

Da li je u Srbiji na snazi politički odnos u kojem vlastodržac pruža zaštitu u zamenu za poslušnost, kakva je uloga medija u kreiranju slike o političkim akterima, a koje su greške opozicije u javnom predstavljanju i delovanju, diskutovalo se večeras na tribini u organizaciji Nove stranke, navodi se u saopštenju ove stranke.

V.d. predsednika Saveta Nove stranke Aris Movsesijan istakao je da se sadašnja vlast, koja jedan dan preti hapšenjem ljudima koji blokiraju ulice protestujući protiv poskupljenja goriva, a drugi dan sama blokira centar Beograda zbog navodnog praćenja fudbalskih utakmica, ne može drugačije da se nazove do ludilom.

„Ogroman je broj ucenjenih ljudi, kao i onih koji su pristali na kompromise. Režim vlada prevarama, lažima i silom, i takvoj vlasti treba da se suprotstavi snažnija opozicija, udružena. Opozicija mora da se organizaciono poveže, jer neophodan je savez protiv ludila“, poručio je Movsesijan.

Sociološkinja Vesna Pešić ocenila je da je na vlasti specijalni fenomen, posebna vrsta diktature na čijem je čelu „totalno iskvarena ličnost koja može da laže do prekosutra i koja stalno režira nekakve državne udare“. Ona je navela i da u Srbiji ne postoji višepartijski sistem, a da je to stoga što je Srbija i dalje okovana nacionalnim pitanjem koje režim podgreva i time održava stalnu podelu na patriote i izdajnike. „Kada tema ne bude bilo Kosovo, biće granica sa Hrvatskom, i to je ta magla kojom se Vučić služi da bi proizvodio konflikt“, istakla je Pešić i poručila da se protiv autokratskog režima treba boriti organizovanije i radikalnije.

„Ne može se protiv autokratije gospodski! Nećemo je pobediti piskaranjem za Peščanik, Vreme i slične novine. Mora da se preuzme fizički rizik! Eto, ja sam tokom 90-ih iskusila i batine i zatvor… Hoćemo li mi opet da malo napunimo te zatvore? Mora rizik, i to organizovaniji rizik“, poručila je Vesna Pešić.

Novinar Slobodan Georgiev zamerio je opoziciji na nedostatku „novog narativa“ jer, kako je naveo, „Aleksandar Vučić ima i priču i silu i zato pobeđuje“, te da opozicija mora da ponudi „bolju, lepšu priču“ i novu alternativu. On je takođe naveo da je propust Petog oktobra u tome što je i nakon promene vlasti „Pink princip“ nastavio da živi, i kroz Pink i kroz mnoštvo drugih glasila koja učvršćuju tabloidizaciju društva.

„Nije ovo pitanje medijskih, već političkih sloboda, jer ako najpre nemamo političke slobode, onda nemamo ni medije“, naveo je on.

Georgiev je ocenio i da sadašnju vlast demokratija ne zanima, a „čini se da ni narod nije mnogo zainteresovan za demokratiju“:

„Svi smo omanuli! Pitanje Srbije mora da bude demokratsko pitanje, pitanje sloboda i prava, a ne pitanje granica.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari