Demostat: Da li je Ali Ahmeti pobedio ili izgubio na izborima u S. Makedoniji? 1Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Usred najsnažnijeg udara u drugom talasu pandemije virusa Covid-19 u Severnoj Makedoniji su sprovedeni prevremeni parlamentarni izbori.

Izbori su prvobitno bili otkazani zbog prvog talasa, ali sada se političarima nije čekalo, vladajući funkcioneri su ocenili da je upravo tehnički mandat vlade posledica lošeg upravljanja zdrastvenom krizom, dok su lideri opozicije procenili da je krajnje vreme da se promeni vlast koja je uništila makedonsku državu i na identitetskom, i na ekonomskom planu, a da je zdrastveni sistem unakažen.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, inače vladajuche stranke u toj zemlji, Zoran Zaev u ne tako pobedničkom maniru je saopštio da su pobedili na ovim izborima. Nisu daleko od istine, bez obzira na brojke, jer je ovo prvi put nakon 2002. godine da ova stranka zaista osvoji veći broj mandata od VMRO-DPMNE, iako su, što se ne sme zanemariti, to učinili sa albanskom strankom BESA.

S druge strane, opozicioni VMRO-DPMNE, predvođen Hristijanom Mickoskim, koji je važio za bliskog saradnika bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji trenutno boravi u Budimpešti, ocenio je da su oni jedini pobednici na ovim izborima, da oni imaju kredibilitet da formiranju novu vladu, a da je to u skladu sa principom – pobednik u makedonskom i pobednik u albanskom bloku formiraju vladu. Nije zaboravio da podseti Zaeva da imaju dva poslanika više zahvaljujući albanskoj BESA.

Najkomotnije nakon izbora se postavio dugogodišnji i jedini lider albanske Demokratske unije za integracije DUI Ali Ahmeti koji je nasuprot svim predviđanjima takozvanih eksperata po sedmi put postao favorit između Albanaca u Severnoj Makedoniji i osvojio ključnih 15 mandata od kojih će, što je praksa u poslednjih 15 godina u toj zemlji, zavisiti formiranje nove vlade.

Bujar Osmani, visok funkcioner DUI i zamenik premijera u makedonskoj vladi zadužen za evropske integracije već je podsetio sve stranke svojom objavom na fejsbuku – SVI PUTEVI VODE U MALU REČICU, selo nadomak Tetova gde se nalazi sedište ove stranke.

Za volju istine i nije tako daleko od realnosti. U ovim okolnostima jedino Zoran Zaev može da formira vladu sa mandatima ostalih stranaka koji su ušli u makedonsko Sobranje. Matematika je jasna. Alijansa za Albance je dobila 12 mandata, makedonska novoformirana Levica 2 mandata i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto i jedino tako da se postigne minimum od 61 poslanika.

Ali koliko je to održivo. Zar nije to vlada na „staklenim nogama“. Ili je možda to strategija, prva faza u konačnom obaranju Alija Ahmetija i njegovog DUI. Jer kada jednom stranka postane deo opozicionih klupa, vrlo brzo trend popularnosti takve političke opcije opada. Kao i u slučaju Gruevskog. VMRO-DPMNE koji je do 2016. pobeđivao sa 500.000 glasova, za manje od četiri godine dobio je nešto više od 300.000 glasača.

Ostaje sada mnogo otvorenih pitanja. Ali opcije nisu tako brojne. Mickoski je već rekao da ne želi da udje u koaliciju sa osumnjičenim kriminalcima iz redova Socijaldemokratskog saveza Makedonije, dok su iz te stranke poručili Mickoskom da je vreme za njegovo političko penzionisanje.

Više saznajte na demostat.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari