Deo opozicije bojkotovao sednicu parlamenta na kojoj je govorio Pahor 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poslanici svih opozicionih stranaka koje učestvuju u građanskim protestima bojkotovali su posetu predsednika Slovenije Boruta Pahora Skupštini Srbije.

Odluka o bojkotu republičkog parlamenta, međutim, nije konačna, jer pojedine stranke nisu ubeđene da je bojkot pravo i jedino rešenje i da se mora tačno znati sled koraka i poteza dan nakon početka bojkota.

Posebnu sednicu parlamenta na kojoj je govorio Pahor bojkotovali su poslanici Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, SDS, SMS, DJB, DSS, poslanik Nove stranke i samostalni poslanici, solidarišući se tako sa građanima koji protestuju protiv aktuelne vlasti u više gradova u Srbiji, ali istovremeno negodujući zbog ponavljanja prakse vladajuće koalicije o načinu sazivanju skupoštinskih zasedanja.

Uprkos vanrednim merama protokola u skupštinskom holu, uoči dolaska slovenačkog predsednika, poslanici Demokratske stranke Maja Videnović i Balša Božović, na ulazu u parlament predali su Pahoru materijal o napadima na predstavnike opozicije i na medije, kao i fotografije sa protesta koji se dva meseca održavaju protiv aktuelne vlasti u Srbiji. Tokom susreta mu je rečeno da se ne odustaje od evropskog puta i evropskih vrednosti. Predstavnici opozicije su mu uputili i izvinjenje zbog bojkota sednice i istakli da je to učinjeno jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučič „stavio parlament u svoj džep“ i zatražili su veću podršku EU građanima u borbi za vladavinu prava u Srbiji.

Dok se slovenački predsednik obraćao poslanicima u sali, u skupštiunskom holu bilo je zabranjeno bilo kakvo obraćanje opozicije i postavljanje stativa i kamera. Sklonjen je i mikrofon, a opozicija u tom periodu nije mogla da zakaže ni konferencije za novinare. Mogao je samo šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji se u 13.30 sati u društvu poslanika SNS i koalicionih partnera pojavio na konferenciji za novinare sa koje je poručio da je opozicija odlučila da bojkotuje sednicu, da ne radi, ali da je uredno podigla putne troškove i završila u skupštinskom restoranu na ćevape i pljeskavice. “Mi smo za razliku od njih odlučiuli da radimo i da stvaramo jaku Srbiju. A oni koji gube na izborima dosetili su se da im izborni uslovi ne valjaju“, naveo je Martinović.

“Odlučili smo se na bojkot posebne sednice ne zbog pritiska na tviteru i ne zato što je to neko naredio iz Saveza za Srbiju, već zbog načina sazivanja sednice i zato što je to najmanje zlo. Jedan deo poslanika koji je doneo odluku o bojkotru ne smatra da je to kraj priče i da je bojkot cilj. Bojkot treba da bude sredstvo jedne ozbiljne strategije u borbi protiv ovog režima. Bojkot i tačka i ništa iza bojkota, je odličan rođendanski poklon Aleksandru Vučići. Mi moramo da imamo aktivnu borbu protiv njega koja ne isključuje ni bojkot, trenutni, ili stalni, ali moramo da znamo šta radimo sutradan. Bojkot je opcija, ali ne konačna i moramo da uradimo sve da objedinimo snage, a ne tako da ovo što je na ulicama bude pretvoreno u borbu za šefa opozicije. To treba da bude nastavak borbe protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića“ , rekao je za Danas Zoran Živković , napominjući da ne postoji zemlja gde se takve odluke donose za jedno pre podne i gde se opozicija krivi za stanje u zemlji. Na pitanje ima li istine u opaskama na društvenim mrežama da poslanici zapravo ne žele da se odreknu skupštinskog restorana i skupštinske plate, on je rekao da u restoran ne ide i da oni koji mu to prebacuju trebalo bi da pogledaju istoriju njegovog skupštinskog rada .

Ni ta Stranku moderne Srbije bojkot parlkamenta nije konačno rešenje. Aleksandar Stevanović, član Predsedništva SMS kaže za Danas da su poosebnu sednicu na kojoj je govorio Pahor bojkotovali iz solkidarnosti sa ostatkom opozicije, ali da to nije njihov konačni stav.“ Mi nećemo stajati na nečemu što je dominantni stav opozicije, jer želimo da vidimo šta može da se uradi na drugi način, ali danas nismo želeli da budemo oni koji kvare igru”, naveo je Stevanović, a Branka Stamenković , predsednica DJB navela je za Danasa da je DJB bojkotovao posebnu sednicu koja je, u već ustaljenom SNS maniru, zakazana danas za danas, uprkos činjenici da je predsednica Narodne skupštine odavno znala termin njenog održavanja.”Predsednica NSRS, Maja Gojković, u subotu je pozvala Sašu Radulovića da danas prisustvuje radnom ručku sa predsednikom Slovenije, što je Saša Radulović odbio. Uostalom DJB u parlamentu već više od godinu dana bojkotuje deo sednica u kojima se recituju besmisleni SNS amandmani i glasa na zvonce. Nažalost, ostatak opozicije nije želeo da nas podrži u tome, i to radimo sami”, ističe predsednica DJB.

Sednicu su danas bojkotovala i dva poslanika Demnokratske stranke Srbije, samostalni poslanici, kao i poslanici Narodne stranke. „Mi poštujemo gospodina Pahora i spremni smo da kao opoziciona stranka uvek razgovaramo sa njim o unapređenju odnosa naših zemalja i saradnji, ali ne možemo u zemlji diktature da budemo paravan za simulaciju demokratije koja se u Srbiji ukida“, naveo je Miroslav Aleksić u izjavi za Danas i dodao da Narodna stranka nije htela da svojim učešćem na sednici daje privid da postoji demokratija i funkcionisanje institucija u Srbiji, već je htela da pošalje poruku predstavniku evropske države da stvari u Srbiji ne funkcionišu normalno i da nema demokratije, nema normalnog dijaloga i slobode izražavanja.

Dušan Petrovcić, poslanik stranke Zajedno za Srbiju nije takođe prisustvovao posebnoj sednici, a predsenik te stranke, Nebojša Zelenović, naveo je u saopštenju da je ovakva odluka izraz protesta protiv urušavanja parlamentarizma u našoj državi. Nefunkcionisanje parlamenta, kao i drugih institucija u skladu sa Ustavom i osnovnim standardima civilizovanog političkog života doveli su do masovnog protesta građana širom Srbije. Zelenović je izrazio očekivanje da će opozicione stranke u vrlo kratkom roku izaći pred građane sa jasnim političkim planom, koji će biti temelj borbe za vraćanje naše zemlje normalnom političkom i javnom životu i pobedi nad Vučićevom diktaturom.

Odluku o bojkotu sednice prva je donela poslanička grupa Pokreta Dveri u znak solidarnosti sa građanskim protestima. “Vladajuća većina ukinula je normalnu debatu i zato smo napustili poslednju skupštinsku sednicu u prošloj godini i organizovali otvoreni parlament u skupštinskom holu celu noć. Od tada smo sa narodom na ulicama i ostaćemo tamo u zajedničkoj borbi za fer i poštene izbore, slobodu medija i političke promene. Skupština podjednako pripada i opoziciji, kao i vlasti, a pre svega pripada narodu, koji nas je izabrao i zato ćemo nastaviti borbu za normalnu i pristojnu Srbiju u kojoj će i Skupština ponovo biti dom političke debate, a ne rijaliti šou” , navedeno je u saopštenju Dveri u kome se navodi da je lider Dveri Boško Obradović odbio da prisustvuje radnom ručku sa predsednikom Slovenije iz istih razloga.

Posebnoj sednici, pored poslanika vladajućče većine prisustvovala je i kompletna poslanička grupa Srpske radikalne stranke, Čedomir Jovanović i poslanici njegovog LDP, poslanici Lige socijaldemokarata Nenada Čanka, kao i poslanici SDA Sulkejmana Ugljanina, koji zapravo čine jednu poslaničku grupu.

Pahor: Sami do mira u regionu

“Ako se ponovo ovaj deo Evrope uplete u neki konflikt, moramo svi znati da bi to bila potpuna oluja. Moramo sami sve da uradimo za mirno rešavanje konflikata u regionu, jer konflikti nisu istorijska nužnost na Balkanu“, naglasio je Pahor tokom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici i dodao da je važno da svi narodi i sve države u regionu sarađuju bezuslovno i da rešavaju sva otvorena pitanja, kroz jačanje međusobnog poverenja i poštovanja. On je ponovio da Slovenija od početka podržava Srbiju da postane članica EU i istakao da je to svima u interesu.

„Sve to vreme i tada i danas ocenjujemo da bi ulazak Srbije u EU bio u obostralnom intresu i Srbije i EU i da bi to mnogo doprinelo političkoj i privrednoj stabilnosti ovog dela Evrope“, naglasio je Pahor i dodao da Slovenija podržava Srbiju na putu EU bez obzira na moguće usporavanje dinamike proširenja Unije. Srbija može da računa da u Sloveniji uvek može da ima prijatelja i saveznika. Pahor je rekao, takođe, da Slovenija podržava sva nastojanja Beograda i Prištine da pronađu rešenje za pitanje KiM, ali da obe strane moraju da poštuju potpisane sporazume kojima uređuju međusobne odnose.
„Što se tiče nekih zamisli za uređivanje nekih najosetljivijih bilateralnih pitanja, Slovenija naglašava elementarni uslov – pregovori moraju da teku mirnim putem bez pretnji i upotrebe sile, a rezultat mora da bude mirna primena dogovora bez koleteralnih bezbednosnih posledica u regionu“, rekao je Pahor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari