Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Negotinu 1Foto: J.B.K.

Učesnike devetog po redu protesta 1 od 5 miliona u Negotinu uz kišu, dočekala je i poznata pesma “Za Beograd” iz kultnog filma Slobodana Šijana „Ko to tamo peva“.

Na poslednjem protestu u Negotinu pred veliki narodni miting koji je opozicija sazvala za 13. april je učestvovalo šezdesetak ljudi, a reakcija na najavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da će stupiti u štrajk glađu bila je vidljiva na transparentima. “Vuline jedi, ne sekiraj tetku” i “Srbija već gladuje.

Kasno ste se setili” pisalo je na transparentima koji Negotinci prema rečima organizatora ovdašnjih protesta, šalju kao odgovor pred odlazak u Beograd, 13. aprila.

– Svuda u svetu štrajk glađu je poslednji vapaj za nerešivo, samo kod nas nije tako. U svetu se štrajkuje glađu protiv vlasti, a u Srbiji vlast štrajkuje glađu protiv opozicije. Pa da li je ovo normalno? – zapitao je okupljene Slavoljub Živković, organizator protesta, podsećajući da je krajnje vreme da se u Srbiji nešto promeni, spreči odliv mladih i stručnih i da narod počne dostojanstveno da živi.

– Dosta je više stranačkog i nestručnog zapošljavanja, dosta zastrašivanja, ucena, pretnji. Vreme je da živimo u uređenoj i pravnoj državi. – istakao je Živković.

Prvom protestu u Negotinu, održan je 7. februara, prisustvovao je i poverenik Pokreta Dveri u Knjaževcu Saša Ilijić koji se u četvrtak veče obratio Negotincima.

-Saberimo se kao jedan 13. aprila u Beogradu da konačno vidimo leđa ovoj odnarođenoj vlasti. Ovo što radi ova vlast je suprotno svemu što vlast treba da radi. Od kad su došli na vlast kritikuju opoziciju, oni ne vode državu, vode kampanju, uvek im je neko drugi kriv, za sve im je kriva opozicija i oni sada štrajkuju glađu protiv opozicije i drže na medijima kampanju. – kazao je Ilijić dodajući da protesti širom Srbije traju dugo jer su mirni i da opozicija ne želi da nasiljem promeni vlast, već legitimnim putem.

– Ovi performansi koje vlast radi pred kamerama zadnja je linija odbrane. Neće ništa drugo da brane nego televiziju. Jedini način da ostanu na vlasti je da imaju televiziju, i to ne jednu nego sve. Hvala vama što dolazite na ove proteste. Strah nije na našoj nego na njihovoj strani. Sve im je teže da vode svoje pristalice na mitinge, a nama zabranjuju autobuse da idemo za Beograd. – rekao je Saša Ilijić i dodao da se narod ne bori da se “zameni režim, nego sistem”.

Nakon obraćanja, učesnici protesta su pod kišobranima, krenuli centralnom pešačkom zonom, a večerašnji protest završen je ispred spomenika Đorđa Stanojevića. Naredni protest je najavljen za četvrtak 18. april.

Kako saznajemo, organizovanog odlaska u Beograd autobusima nema, opozicione stranke se organizuju da na protest idu automobilima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari