Dinčić: Deo članova GIK-a opstruiše uvid u birački materijal 1Foto: Fomet/Marija Đoković

– Predstavnici opozicinih lista negoduju zbog odbijanja i odbacivanja ukupno 77 njihovih prigovora na tok beogradskih izbora od strane Gradske izborne komisije i ukazuju na kršenje zakona, jer bi, kako tvrde, pomenuta komisija morala da donosi odluke u proširenom, a ne u stalnom sastavu.

Dušan Dinčić, član stalnog sastava GIK ispred Demokratske stranke, kaže da, osim tehničkih razloga zbog kojih GIK nije dozvolio uvid u birački materijal, postoji i otpor dela članova stalnog sastava, da ispune ovu zakonsku dužnost.

– Među članovima postoji neka vrsta neopravdanog otpora prema pregledanju biračkih lista, a to je bilo jasno kada se na sednici povela polemika o ovom pitanju. Deo njih je gledao na ovaj zahtev kao nerazuman, iako je zakonom propisano da moramo da dozvolimo uvid u birački materijal. Ipak, predsednik GIK Zoran Lukić, svestan je zakonske obaveze, i čini mi se da je spreman da to omogući – navodi Dinčić. Zbog toga je, kako on kaže, forimarana radna grupa koja će se baviti izbornim materijalnom i otklanjanjem “tehničkih prepreka” koje je GIK naveo kao razlog da se ne dozvoli uvid u biračke liste.

Dinčić kaže da tehničke prepreke za otvaranje biračkog materijala zaista postoje, jer je potrebno preneti sve džakove sa listićima na jedno mesto, te organizovati ljude koji će čitav proces nadgledati, ali to ne sme biti razlog da se zakon ne ispoštuje. On objašnjava i da se članovi GIK ispred DS zalažu za pregled biračkog materijala.

Vuja Ilić, predstavnik Ne davimo Beograd, navodi da su odluke GIK-a bile veoma problematične tokom celog izbornog procesa, zbog čega je pomenuta lista mnogo puta podnosili prigovore i glasala protiv odluka komisije. On ukazuje na to da GIK redom odbija sve prigovore koji pristignu, pa su predstavnici lista primorani da pišu žalbe na njihove odluke koje će se naći pred Upravnim sudom.

Na pitanje da li planira da uputi žalbe pomenutom sudu, Ilić odgovara da će, pošto pretpostavljaju da će svi njihovi prigovori biti odbijeni, sačekati da se to dogodi i onda odlučivati o sledećim koracima. On dodaje da je to što GIK sada radi u stalnom umesto u proširenom sastavu, znači da opozicione liste imaju još manje šanse da utiču na njihov rad.

Advokat Vladimir Gajić, ispred liste Dragana Đilasa, juče je naveo da su oni uložili prigovor na rad GIK-a, koji je na sednici održanoj u utorak u 20 sati odlučivao po prigovorima u stalnom, a ne i proširenom sastavu, kako određuje zakon.

Gajić je izjavio da na pomenutoj sednicu, na kojoj je komisija donela odluka o više desetina prigovora na beogradske izbora, nisu bili pozvani članovi proširenog sastava te komisije.

– Po zakonu GIK radi u proširenom sastavu od utvrđivanja tog sastava do završetka izbora, a oni nisu završeni, jer traje odlučivanje po brojnim prigovorima – istakao je Gajić i dodao da lista Dragana Đilasa zbog toga traži poništavanje odlučivanja o prigovorima o kojima je GIK donela odluku zasedajući isključivo u stalnom sastavu.

Podsećanja radi, GIK je sednici održanoj u utorak u večeranjim časovima, usvojilo rešenje o odbijanju i odbacivanju ukupno 77 prigovora. Komisija je tom prilikom izdala saopštenje u kome stoji da su 62 prigovora koalicije oko Demokratske stranke odbijena kao neosnovana, dok su ostali progovori odbačeni „jer su ih podnela neovlašćena lica“.

Povodom zahteva koalicije Dosta je bilo i Dveri da se izvrši uvid u celokupan izborni materijal i da im se dostave overene fotokopije zapisnika o radu svih 1.185 biračkih odbora, Gradska izborna komisija formirala je radnu grupu koja će predložiti način postupanja po zahtevu.

Predstavnik DS podneo ostavku u GIK-u zbog „besmislenih progovora“

Kako je CeSID objavio na svom Tviter profilu, predstavnik koalicije oko DS podneo je ostavku na mesto zamenika člana u GIK-u, jer se ne slaže sa podnošenjem 60 prigovora od strane DS, s obzirom da su oni besmisleni jer nema svrhe ulagati prigovore koji ne mogu da utiču na rezultate glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari