Dinčić: Stranački izbori nisu raspisani 1

Demokratska stranka na čelu sa Zoranom Lutovcem odlučila se na neobičan način komunikacije sa medijima – poslala je redakcijama urađen intervju sa sekretarom stranke Dušanom Dinčićem.

Tekst dužine oko 1.300 reči sa pitanjima i odgovorima prosleđen je redakcijama dan nakon što je sa adrese press/ds.sekretarijat.rs stiglo saopštenje bez memoranduma u kome se tvrdi da je Lutovac raspustio centralu stranke pod izgovorom opasnosti od korona virusa i da rukovodi DS-om sa nepoznate adrese.

Istog dana uveče stiglo je sa adrese press/ds.org.rs saopštenje sa logom DS i pod naslovom „lažno predstavljanje lažnih demokrata“, u kome se tvrdi da Informativna služba stranke prethodno nikad nije poslala.

Podsetimo, 28. juna održane su dve sednice GO DS, pošto je prethodna u pozorištu Madlenianum u Zemunu prekinuta. Jedna sednica GO je 28. juna održana u Domu omladine u Beogradu na kojoj su bili Vida Ognjenović, Dragoslav Šumarac, Dragan Šutanovac, ali i Boris Tadić, kao i nekadašnji ministri i poslanici odlazećeg saziva.

Oni tvrde da imaju organizacioni odbor za izbornu skupštinu stranke 26. septembra i nude Lutovcu da na njoj učestvuje. Takođe traže i da se povuče krivična prijava protiv Aleksandre Jerkov i drugih zbog falsifikovanja potpisa za sednicu GO, kao i da se obustave disciplinski postupci protiv Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene i drugih…

Drugi GO održan je 28. juna u Šapcu pod rukovodstvom predsednika DS Zorana Lutovca, koji ne priznaje da postoje dva krila DS, niti da oni koji su bili u Domu omladine imaju pravo da organizuju glavne odbore, izbornu skupštinu, i evo sada i informativnu službu.

Dostavljeni razgovor sa Dušanom Dinčićem počinje njegovom biografijom i pitanjem zašto je bilo potrebno razrešenje prethodnog sekretara (Gorana Jaića, protiv koga je pokrenut disciplinski postupak).

„Moj glavni zadatak, a mislim da i stranka to od mene očekuje, jeste da stranku prilagodimo trenutku u kome se nalazimo. Moramo da se trgnemo i da shvatimo da više nije 2010, nego 2020. godina – da razumemo izazove koji su pred nama i da nađemo načina da funkcionišemo sa manje novca, a više entuzijazma“, navodi između ostalog Dinčić u odgovoru.

Dodaje da ga nije zatekla redovna situacija po preuzimanju dužnosti. „Svi zaposleni su otišli, a sve vreme nam se epidemija nadvijala nad glavom. Ako dodamo na sve to i angažovanje da se oslobode naši neosnovano uhapšeni članovi i ostali građani koji su učestvovali u nedavnim protestima, jasno je da je početak bio daleko od redovnog.“

„Dodatno, najviše smo se bavili uvođenjem stranke u redovne tokove – reorganizacijom Sekretarijata, razgovorom sa ljudima koji će ubuduće biti angažovani za rad u centrali, preuzimanjem kontrole nad stranačkim sajtom, imejlom i zvaničnim stranačkim nalozima na društvenim mrežama, jer su oni bili nezakonito uzurpirani.“

Upitan ima li izbora u stranci, budući da članovima DS-a svakodnevno stižu imejlovi sa pozivima da učestvuju na stranačkim izborima, Dinčić kaže:

„Izbori u Demokratskoj stranci nisu raspisani. Izbore raspisuje ili predsednik ili apsolutna većina članova Glavnog odbora. To se nije desilo i izbori nisu raspisani, niti je formiran organizacioni odbor za izbore. Imejlovi se šalju sa privatnog imejla koji na prvi pogled liči na imejl DS, zloupotrebljavaju se znak i pečat stranke. Sve ovo predstavlja bezočno kršenje Statuta i drugih akata stranke, a usudio bih se da kažem da bi se moglo govoriti i o težim zloupotrebama prava i krivičnim delima. Mi smo odlučni da se protiv ovoga borimo koristeći sva raspoloživa pravna sredstva i nećemo se ustručavati da o svemu obavestimo i odgovarajuće državne organe.“

Na pitanje kakav je suštinski, a kakav pravni položaj takozvanog „Organizacionog odbora“ za izbore na čelu sa Vidom Ognjenović i na osnovu čega se profesor Šumarac predstavlja kao zamenik predsednika, Dinčić odgovara da je reč samo o neformalnoj grupi članova.

– „Organizacioni odbor“ ne postoji ni formalno ni suštinski, on postoji samo u medijima koji su pod kontrolom Aleksandra Vučića. Njih je „izvikala“ mala grupa članova GO u holu Madlenianuma i oni ne predstavljaju nikoga osim samog sebe. Profesor Šumarac je potpredsednik DS. Da bi neko postao zamenik predsednika, mora da ga predloži predsednik i da ga izabere Glavni odbor. To se nije desilo i to treba da znaju svi članovi stranke. U međuvremenu, u skladu sa svim procedurama, za zamenicu predsednika izabrana je Dragana Rakić.

Prema rečima sekretara DS, procedura za zakazivanje skupštine glasi – izbore raspisuje ili predsednik ili GO apsolutnom većinom svih članova – oko 180. „Potpuno je jasno da u holu Madlenianuma nije bilo ni kvoruma. Glavni odbor bira Organizacioni odbor, kada se izbori raspišu i to isključivo na predlog predsednika.“

Dinčić poručuje i da akti Demokratske stranke ne priznaju mogućnost zum glasanja, na daljinu preko interneta. „Da bi se ova mogućnost uvela u akte stranke morao bi se promeniti Statut DS i doneti posebni akti kojima bi se regulisao proces glasanja i obezbediti odgovarajući softver koji garantuje tajnost glasanja i pouzdanost rezultata i istovremeno minimalizuje mogućnost manipulacije glasanjem.“

Intervju je potpisan sa Informativna služba Demokratske stranke.

Dostavljena biografija

Dušan Dinčić je rođen 1975. godine, a po zanimanju je advokat. Diplomirao je 2001. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, a 2004. je položio pravosudni ispit. Član je Demokratske stranke od 1993, a od 1996. do 1999. bio je predsednik Demokratske omladine. U četiri mandata je bio predsednik OO DS Savski venac, a bio je i šef odborničke grupe DS u Skupštini Beograda. U GO Savski venac bio je član opštinskog veća, načelnik opštinske uprave i od 2012. do 2016. godine predsednik Opštine. U Demokratskoj stranci je obavljao izuzetno važnu dužnost – bio je predsednik Statutarne komisije od 2016. do 2020. godine. Za sekretara Demokratske stranke izabran je na sednici Glavnog odbora održanoj 28. juna u Šapcu. Oženjen je, otac jednog deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari