Diplomate: Haradinaj veruje samo Britancima 1Foto: EPA-EFE/ OLIVER HOSLET

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbio je predlog Evropske unije da Kosovo privremeno ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, a da se u Cefti, zauzvrat, umesto naziva „Unmik“, uvede naziv Kosovo sa zvezdicom.

Haradinaj je juče predvodio delegaciju Prištine na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosovo – EU u Briselu, a prema izveštaju Tanjuga, otkazano je njegovo zajedničko obraćanje medijima i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

O odbijanju Prištine da ukine takse kosovski premijer i formalno je izvestio zvanični Brisel. U pismu koje je Haradinaj uputio Mogerini, kako je javio Tanjug, između ostalog navodi se da „dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen“ i ističe se da je premijer Kosova već objavio nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji je predstavljen i specijalnoj izaslanici EU Nataliji Apostolovoj.

Pojedine diplomate za Danas nezvanično tvrde da će EU „nastaviti da pritiska Haradinaja da ublaži stavove, ali da je on, uglavnom, pod uticajem Velike Britanije – „na savete EU se, maltene, ni ne obazire“.

Radio KiM je juče na svom portalu preneo navode lista Koha ditore o Haradinajevom predlogu sporazuma sa Srbijom, koji sadrži 18 poglavlja. „Strane se slažu da je svaka od njih suverena država. Strane su saglasne da će podržati jedna drugu na unapređenju njihovih interesa kao članica međunarodnih i nadnacionalnih organizacija, uključujući i UN u slučaju Kosova“, kaže se u jednom paragrafu prvog poglavlja. Navodi se i da su strane saglasne „da se ne blokiraju ili podstiču druge da blokiraju učlanjenje Republike Kosovo u međunarodne organizacije, uključujući, bez ikakvog ograničenja, EU, Savet Evrope i OEBS“. Predlogom sporazuma je predviđeno i stvaranje asocijacije – zajednice opština sa srpskom većinom za koju se navodi da će biti osnovana u skladu sa Ustavom Kosova, prvim sporazumom o principima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, potpisanim aprila 2013. godine u Briselu, presudom Ustavnog suda i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi“, prenosi taj portal.

Vučić i Brnabić ove sedmice u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, podsetimo, potvrdio da će 19. decembra prisustvovati sastanku sa liderima Zapadnog Balkana, koji je zakazala Mogerini. On je rekao da će biti prisutni i premijeri Albanije Edi Rama, BiH Denis Zvizdić, Makedonije Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Hašim Tači. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić će takođe boraviti ove sedmice u Briselu – ona će 18. i 19. decembra predsedavati sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU. Brnabić će razgovarati sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i potpredsednikom Jirkiem Katainenaom, kao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari