Diplomate: Napetosti su dogovorene 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ni u Vladi Srbije ni u Vladi Crne Gore juče nisu želeli da za naš list komentarišu tvrdnje srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića da je „režim u Crnoj Gori neprijatelj Srbije i tako ga treba definisati“.

Popović je za TV Pink poručio i da je „režim Mila Đukanovića zločinački“. Prema nezvaničnim tvrdnjama diplomata, Popović je „solirao“ u izjavi u odnosu na ostatak srpskih vlasti. Kako ističu naši sagovornici, „odnosi Srbije i Crne Gore nisu trenutno dobri, ali Popović je govorio, pre svega, u svoje ime, a moguće i u ime Rusije“.

Pojedini izvori Danasa ne isključuju ni mogućnost da je aktuelni verbalni sukob na liniji Beograd-Podgorica „dogovoren“ jer ide naruku predsednicima Crne Gore i Srbije, Milu Đukanoviću i Aleksandru Vučiću. U tom kontekstu, podsećaju da krajem juna treba očekivati stav Venecijanske komisije o predlogu zakona o slobodi veroispovesti, kojim Crna Gora nastoji da uzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi na svojoj teritoriji.

„Smatra se da će proći izvesno vreme dok se usvoje preporuke Venecijanske komisije o tom zakonskom predlogu i da će takvo pitanje ponovo biti aktuelno pred izbore, naredne godine. Stoga, moguće je da su Vučić i Đukanović izrežirali aktuelni sukob – kako bi se predsednik Crne Gore ponovo prikazao kao zaštitnik takozvanog crnogorskog nacionalnog bića, u momentu kada ulazimo u izbornu godinu, a predsednik Srbije dobio argumente pred domaćom javnosti da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, i da će ih on spasiti. Dakle, nakon aktuelnih svađa treba očekivati smirivanje situacije, pa ponovne tenzije naredne godine, uoči izbora i u Srbiji i u Crnoj Gori“, objašnjavaju izvori našeg lista.

S druge strane, istoričar i analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje za Danas da je „logično“ da Srbija reaguje na politiku Crne Gore kojim se ugrožavaju prava Srba u toj državi i „koja se kosi sa međunarodnim pravnim standardima“.

– Srpske vlasti će i dalje reagovati na ugrožavanje prava Srba u Crnoj Gori, ali, naravno, u okvirima koji su prihvatljivi i Evropskoj uniji i drugim međunarodnim činiocima. Ipak, vreme će pokazati da li je ministar Popović iskreno branio interese Srba u susednoj zemlji ili retorikom o Đukanovićevom režimu pokušava da sakupi dnevnopolitičke poene. Naime, on je i ranije verbalno nastupao na sličan način, pa je bio privremeno zaćutao na tu temu kada je izabran za ministra u Vladi Srbije. Ukoliko je iskren u svojim namerama, predlažem mu da podnese ostavku ako se u naredne dve-tri nedelje ništa ne promeni u načinu na koji crnogorske vlasti tretiraju Srbe koji žive u Crnoj Gori, ističe Anđelković.

Vučić protiv „zle krvi“

Za razliku od predsednika Vučića, koji nije želeo da komentariše nedavni skup u Podgorici protiv predloga zakona o verskim zajednicama, konstatujući da „ne želi da pravi dodatnu zlu krv“, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za Kurir da „niko ko je udarao na crkve nije prošao dobro“. Takođe, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da je Crna Gora „klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari