Diplomate: "Putin stišao Vučića" 1Foto: FoNet/ AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je juče ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je „rešenje za Kosovo još daleko“ i još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za vojnu neutralnost, dok je Putin pred početak razgovora „u četiri oka“ kazao da je „uveren da je neophodno da razgovaramo i o situaciji u regionu“.

Dvojica predsednika se nakon razgovora nisu zajednički obratili medijima, što je predstavljalo novost u odnosu na njihov susret u Kremlju u decembru 2017. Predstavnici diplomatskih krugova tvrde nezvanično za Danas da konferencija za novinare nije održana jer je ruska strana tako insistirala.

„Kremlj ne želi da bude uvučen u dodatne tenzije, imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hašim Tači posetio Gazivode i okolinu. Dok bi Vučiću sada išlo u prilog da Putin javno pruži snažnu podršku stavovima Beograda, Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija treba da stiša ton. Stoga, Vučić je dao izjave pojedinim medijima, ali se uzdržao od bilo kakve zapaljive retorike“, navode naši izvori.

Predsednik Srbije je posle susreta „u četiri oka“ sa ruskim predsednikom kazao da je „sa njime govorio o konkretnim koracima o kojima ne mogu javno da govorim“, javio je portal Sputnjik. „Naišli smo na razumevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i državi. Zahvalan sam predsedniku Putinu na stavu o našem narodu i državi. Razgovarali smo i o situaciji u regionu, kao i poziciji Srbije prema NATO“, izjavio je on.

Vučić je istakao da je Putinu preneo da Srbija ima pristojne odnose s NATO, ali da nema nikakve želje da bude u NATO.

– Sve što sam tražio, dobio sam… Detaljno i temeljno za dva sata razgovora, 50 minuta smo razgovarali o KiM. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavili, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo o situaciji u regionu, i u BiH, i u Republici Srpskoj, o situaciji posle referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali, izjavio je srpski predsednik.

Kako je naveo Sputnjik, Vučić je na početku sastanka izrazio zahvalnost Putinu „za poziciju koju pokazuje prema pitanjima koja su životno važna za Srbiju“. „Kao što znate, situacija na Balkanu je veoma složena, Srbija se suočava sa mnogobrojnim provokacijama na svakodnevnom nivou. Bez obzira na to, naša težnja je da postignemo kompromis i očuvamo mir i stabilnost, ali veoma smo daleko od rešenja za KiM „, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je za njega „uvek velika čast kada ima priliku da se sretne sa predsednikom Rusije“ i da „današnji susret ima veliki značaj za Srbiju“. „Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije“, istakao je Vučić, preneo je RTS. Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država svakodnevno suočava sa brojnim provokacijama. „Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog rasta robne razmene Srbije i Rusije i pozvao predsednika Rusije da poseti Beograd. Vučić je naglasio da očekuje da u naredne dve-tri nedelje saznamo datum Putinove posete našoj zemlji. „Putin mi je rekao: ‘Do veoma skorog viđenja’…“, konstatovao je Vučić, naveo je Sputnjik.

Vladimir Putin bio je znatno sažetiji u izjavama. Pored poruke da je „neophodno da razgovaramo o situaciji na Balkanu“, on se složio sa Vučićem da raste nivo robne razmene između dveju država, kao i nivo ruskih investicija u privredu Srbije.

Poklon za domaćina

Srpski predsednik poklonio je ruskom predsedniku knjigu „Moja prelepa Srbija“, ruskih autorki Tatjane Ribakove i Jelene Zelinske, javio je Sputnjik.

Stoltenberg potvrdio da dolazi u Srbiju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je juče da će ovog meseca posetiti Srbiju, o čemu je Danas prvi pisao prošle sedmice. Kako je preneo RTS na svom portalu, Stoltenberg je najavio da će u Srbiji prisustvovati „najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama“, koju NATO izvodi sa 40 zemalja učesnica. „Sledeće nedelje putujem ponovo u taj region i posetiću Beograd, Zagreb i LJubljanu. A u Srbiji ću prisustvovati našoj najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama sa 40 zemalja učesnica“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije održanoj uoči ministarskog sastanka NATO u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari