Diplomate: Vučić i Lukašenko o novim investicijama 1Foto: BETAPHOTO/ Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko započeo je juče dvodnevnu posetu Srbiji polaganjem venaca na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, u društvu svog domaćina, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je dočekao Lukašenka na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, a tim povodom je na instagram profilu „Budućnost Srbije“ napisao: „Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije“, uz fotografije dočeka.

Predviđeno je da ceremonija svečanog dočeka beloruskog lidera bude održana danas ispred Palate Srbija, a potom će Lukašenko i Vučić razgovarati „iza zatvorenih vrata“. U pratnji gosta iz Minska je i privredna delegacija, a najavljeno je da će biti potpisano nekoliko sporazuma. Na kraju programa predsednici Belorusije i Srbije obratiće se medijima.

Diplomatski izvori Danasa kažu da će tokom Lukašenkovog boravka biti potpisano „više međudržavnih i komercijalnih sporazuma u vrednosti od 100 miliona dolara“, te podsećaju da će se on sastati i sa predsednicom parlamenta Majom Gojkovićem i obratiti srpskim poslanicima.

„Biće održan i srpsko-beloruski biznis forum. Razgovaraće se isporuci „migova“ iz Belorusije, vozila za gašenje požara, traktora i autobusa. U Belorusiji posluje sedam srpskih firmi, od kojih je najveća „Dana holding“ , u vlasništvu porodice Karić. Srbija je jedina evropska država s kojom Belorusija ima sporazum o slobodnoj trgovini. Spoljnotrgovinska razmena je prošle godine iznosila 148 miliona evra, pa će se razgovarali kako da bude povećana. Tema će biti i pokretanje zajedničke proizvodnje i investiranja“, navode diplomate.

Naši sagovornici konstatuju da su politički odnosi Srbije i Belorusije „dobri“. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, beloruska državna TV je uoči posete Lukašenka navela da „devedeset odsto stanovništva Srbije smatra Lukašenka prijateljem, jer je bio u Beogradu za vreme bombardovanja“, te citirala predsednika Srbije da je „Lukašenko uvek bio sa Srbijom, da nikada nije glasao protiv Srbije, niti rekao nešto protiv naše zemlje“.

S druge strane, predsednika Belorusije na Zapadu nazivaju „poslednjim evropskim diktatorom“, koji vlada „gvozdenom pesnicom“ već četvrt veka.

U tom kontekstu, u medijima u EU se često napominje da na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Belorusiji opozicioni kandidati nisu osvojili nijedan mandat. Lukašenko u poslednje vreme nastoji da balansira između Zapada i Rusije.

U septembru je objavljeno da će Sjedinjene Države i Belorusija ponovo razmeniti ambasadore nakon jedanaestogodišnje „pauze“, a pojavili su se i nagoveštaji da će Vašington ublažiti sankcije Minsku. Rusija i Belorusija i dalje imaju snažne ekonomske i vojne veze, ali se neretko spore oko cena energenata i taksi na uvoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari