Direktor Kancelarije za KiM: Bilbord s amblemom UČK na prilazu Gračanici pretnja bezbednosti Srba 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je postavljanje bilborda sa amblemom UČK (oslobodilačka vojska Kosova) na prilazu Gračanici kao najotvoreniju pretnju bezbednosti Srba u centralnom delu Kosova, saopšteno je iz te kancelarije.

Petković je naveo da je to i provokacija koja ukazuje na to da su Albanci u južnoj pokrajini još uvek daleko od pravljenja iskrenog otklona od zločina počinjenih u njihovo ime.

„Podsećam da se neki od komandanata UČK nalaze pred sudom upravo zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, ali i nad svojim sunarodnicima koji su bili protivnici terorističkih i zločinačkih metoda borbe za ostvarenje političkih ciljeva“, izjavio je Petković.

On je rekao da se društvo na Kosovu „pred očima međunarodne zajednice kreće u pravcu opasne radikalizacije“, što je, kako je istakao, nesumnjiva pretnja za nealbansko stanovništvo, ali i za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Bilbordi sa amblemom UČK su dakle otvoreni poziv na nasilje i delo ljudi koji se ponose zločinima, i zato očekujem da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji hitno reaguju i preduzmu korake kako bi ova pretnja bila otklonjena, a srpski narod da u ovom osetljivom trenutku ne naseda na provokacije“, naveo je dodajući da će zbog „težine i delikatnosti situacije“ nastaviti da, u interesu bezbednosti srpskog naroda, uzdržano reaguju na krivične postupke koji se vode protiv komandanata UČK.

„Medjutim ovo je situacija koja poziva na uzbunu i oprez, jer verbalne pretnje na Kosovu i Metohiji, kako nas je iskustvo naučilo, veoma lako prerastaju u ozbiljnije bezbednosne pretnje“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari