Direktora “Georada” u Požarevcu optužili za trgovinu uticajem 1

Sednica skupštine grada Požarevca, na kojoj je izglasan rebalans budžeta od skoro šest milijardi dinara, imala je zanimljivu i neuobičajenu završnicu.

Naime, kad su na red došla odbornička pitanja, za govornicu su stali najpre Nikola Đapić, a onda i Danijela Belić, koji su zbog trgovine uticajem optužili direktora “Georada”, Miodraga Stepanovića. Reč je  članu SNS-a koji je ranije bio zamenik bivšeg gradonačelnika Miomira Ilića (SPS).

Iz Gradske uprave, Stepanović je najpre prešao na čelnu poziciju privrednog društva RIO u Kostolcu, a od oktobra prošle godine direktor je PD “Georad” u Drmnu. Za njega je opšte poznato da predvodi struju unutar SNS-a koja već duže vreme želi da smeni sadašnjeg gradonačelnika Baneta Spasovića. Odbornik iz Kostolca, Nikola Đapić iza skupštinske govornice izjavio je da duže vreme trpi pritisak ove grupe, a posebno od Srđana Radovanovića, bivšeg člana Gradskog veća i njegovog bliskog saradnika Marka Radića.

Đapić tvrdi da su ga ova lica ucenjivala radnim mestom njegovog brata, koji je bio zaposlen u “Georadu”. “Pred svako produženje ugovora mog brata, oni su vršili pritisak na mene da se pridružim njihovoj grupaciji koja se zalagala da sruše aktuelnu vlast u gradu na čelu sa gradonačelnikom, Banetom Spasovićem. Pošto sam to odbio, pre par meseci ugovor nije produžen samo mom bratu, bez obrazloženja”, rekao je Đapić i dodao da iz bojazni sopstvene i porodične egzistencije nije im ništa rekao, niti reagovao što su oni protumačili da ne želi da se upušta u njihovu prljavu igru.

– Svaki mesec pred istek ugovora moga brata bio sam kontaktiran i podsećan šta je ispravno a šta ne, šta moram da radim, a šta ne, s kim mogu  da imam kontakte a skim ne mogu itd… Pritisak je na mene vršen i od nekih prisutnih članova veća i od nekih odbornika koji su bez imalo stida i srama pristali da budu pijuni u političkoj igri Miodraga Stepanovića i Srđana Radovanovića, zarad ličnog interesa i time prekršili sva moralna načela, statut SNS-a i pre svega zakletvu koju su ovde položili-emotvno se obratio prisutnim na sednici Skupštine grada Požarevca, odbornik Nikola Đapić.

On je naglasio da nije samo njemu prećeno i nuđene razne prvivilegije od pomenute grupacije, već jo to isto rađeno i sa drugim odbornicima iz SNS-a, kao i sa odbornicima iz koalicije i opozicije, sve u cilju da skupe potrebnu većinu kako bi srušili legitimno izabranu vlast i na taj način prekršili izbornu volju građana Požarevca. Na kraju svog obraćanja poručio je da nadležne institucije preispituju njegove navode, jer se radi o ozbiljnom krivičnom delu: trgovina uticajem, za koje ima dokaze u vidu dokumenata, snimaka i izjave svedoka. Iste optužbe na račun Stepanovića iznela je i odbornica Danijela Belić koja tvrdi da joj, posle odbijanja da se pridruži njegovoj grupaciji, nije produžen ugovor o radu, iako je samohrana majka.

“ Nakon nekog vremena u kom se od mene zahtevalo da potpisujem sve što bi Miodragu Stepanoviću pomoglo da se uruši legitimno izabrana vlast, ja odlučuem da izađem iz te vešto izrežirane političke igre. Kada sam u poslednjem telefonskom razgovoru potvrdila Stepanoviću da ne podržavam ponuđenu opciju, on me je nakon posle svega par minuta preko službenice pravne službe PD” Georad” obavestio da mi Ugovor o radu nećebiti produžen, što se kasnije i obistinilo. Osveta za političku neposlušnost je išla čak dotle da nije želeo da me udostoji ni polaganja pripravničkog ispita, iako je zahtev bio podnet mesec dana pre tih dešavanja, što se do sada u praksi nikad nije desilo”, rekla je Belić i naglasila:

-Možda mnogima moj problem nije značajan, možda će mnoge i zabaviti, a neke i razljutiti, što I ne sumnjam,neki će biti jako besni što imam hrabrosti da o ovome govorim javno, ali bez obzira na sve, imam moralnu obavezu da pokušam da sprečim u budućnosti da bilo koji odbornik dođe u situaciju da vođeni strahom ili ličnim interisima donosi odluke u ime građana Požarevca. Ona je postavila pitanje na koji način svi odbornici, koji se nađu u sličnoj situaciji u kojoj se ona našla, mogu da se zaštite, kako se ubuduće ne bi kršila ustavna i demokratska prava koja su regulisana pozitivnim propisima.

Nakon obraćanja Danijele Belić prisutnima se obratio odbornik Darko Mirković koji je pitao kome može da se obrate za trgovinu uticajem, a da to nije požarevačka policija. On je novinarima pokazao njegovu fotografiju iz skupštinske sale prosleđenu na fejsbuku iznad koje je pisalo: “spremi pasoš”, što je shvatio kao direktnu pretnju da nakon sednice skupštine mora da se seli iz grada I zemlje.-Nakon ove objave osećam se nesigurno, jer smatram da je to direktna pretnja na moj intigritet. Kada sam izlazio iz opštinskog zdanja, moj kolega odbornik Boban Živanović  obratio se prisutnima koji su bili sa njim rečima: Evo ga onaj što sprema pasoš. Nije mi bilo prijatno i ceo slučaj prijavio sam policiji, gde mi je rečeno da to nisu pretnje. Smatram da mi je ugrožena sigurnost i tražim zaštitu-poručio je odbornik Mirković.

Gradonačelnik Spasović rekao nam je da smatra nedopustivim da se bilo ko na ovaj način bori za prevlast.

-I sam predsednik Vučić izjavio je da svako ima pravo na svoje mišljenje i nedopustivo je da se ovako vrši pritisak na ljude koji ne pristaju na nečasne političke igre od strane interesne grupacije koje predvode neki odbornici SNS I članovi veća, potpomognuti nekim direktorima javnih preduzeća, uz podršku pojedinih lokalnih privatnih preduzetnika.  Pritisak i pretnje se vrše i na mene i na moju porodicu, jer mnogima ne odgovara da se nastavi razvoj Požarevca. Zato očekujem da nadležne institucije ispitaju ovaj očigledni pokušaj trgovine uticajem – kazao je Spasović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari