Đačke smene promenjene zbog bezbednosti 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Slika premijerke Ane Brnabić i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića u školskim klupama obišla je prekjuče Srbiju.

U Kragujevcu se tvrdi da su školi „21. oktobar“, koju su visoki državni i funkcioneri Srpske napredne stranke posetili, učeničke smene bile zamenjene, kako bi deca Radomira Nikolića, koja su učenici te škole, bila na času, kojem su prisustvovali on i premijerka Brnabić.

Direktorka Osnovne škole „21. oktobar“ Danijela Raletić, u izjavi za portal Glas Šumadije, potvrdila da učeničke smene u toj školi prekjuče jesu bile promenjene, ali ne zbog gradonačelnikovog deteta, već – zbog bezbednosti

– Premijerka Brnabić u školi je boravila četrdesetak minuta. Po petnaestak minuta je prisustvovala časovima muzičkog i srpskog jezika u digitalnim učionicama odeljenja prvog jedan i petog tri. Za to vreme deca nisu izlazila iz učionica, bila su na časovima i to je razlog. Od roditelja učenika u odeljenjima koje je Ana Brnabić posetila tražena je pisana saglasnost za prisustvo času i fotografisanje. Bilo je roditelja koji se nisu složili i oni tog dana nisu poslali decu u školu, rekla je direktorka Raletić. Dodala je da poseta predsednice Vlade OŠ „21. oktobar“ „nije imala politički kontekst“, da učenici nisu dočekali državne i gradske funkcionere, te da ni na koji način nisu politički zloupotrebljeni, osim što su deca sedela na času sa premijerkom i gradonačelnikom Nikolićem, a čije najmlađe dete jeste učenik jednog od odeljenja koje su on i Brnabićeva posetili.

U OŠ „21. oktobar“ kažu da je ta škola jedna od učesnica trogodišnjeg pilot projekta dve hiljade digitalnih učionica – „Digitalna učionica/digitalno kompetentan nastavnik – uvođenje elektronskih udžbenika i digitalnih obrazovnih materijala“ koji realizuju Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

– OŠ „21. oktobar“ je jedna od deset najboljih škola u Srbiji, a njeni učenici i nastavnici učestvuju u svim našim pilot projektima. Posetom ovoj osnovnoj školi želela sam da pokažem svoju zahvalnost i odam priznanje za to što rade. Zahvaljujući ovim projektima od septembra ove godine ćemo imati već 500 osnovnih škola povezanih na brzi bežični internet što će omogućiti deset hiljada digitalnih udžbenika. Ovakav vid predavanja najmlađim generacijama učenje će učiniti zanimljivijim i omogućiće da razviju analitičke sposobnosti, algoritamski način razmišljanja i rešavanje problema. Sve to će im pomoći u njihovom daljem radu i obrazovanju, rekla je Ana Brnabić, prilikom posete školi.

Neprikladno skandiranje „šestaka“

Učeničke smene u OŠ „21. oktobar“ promenjene su, kako se juče čulo, ne zbog bezbednosti, već zbog bojazni da bi učenici starijih razreda, „nestašlucima“ i ponašanjem mogli da poremete predviđeni protokol i devalviraju značaj posete premijerke toj školi i Kragujevcu. Da je bojazan te vrste bila opravdana, svedoči saznanje, nezvanično doduše, da su dan uoči posete Ane Brnabić predstavnici MUP otišli u školu zbog, u takvim prilikama, uobičajene provere bezbedonosne situacije. Učenici šestog razreda dočekali su ih, kako tvrde izvori našeg lista, neprikladnim skandiranjem, onim koje se najčešće čuje u sukobima fudbalskih navijača i policije. Posle toga odlučeno je da se smene promene i da premijerka bude na času sa prvacima i petacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari