Foto: Dosta je bilo

Kako je saopštilo Ministarstvo rada, u Srbiji je danas aktivirana besplatna telefonska linija za prijavu rada „na crno“.  SOS linija je još jedna kozmetička i marketinška mera srpskih vlasti, baš kao što je i poreska lutrija. Organizujući SOS liniju, Vlada Srbije odgovornost za ogromnu sivu i crnu ekonomiju prebacuje na građane od kojih se očekuje da se igraju inspektora,ocenjuje DJB.

Ovaj Pokret smatra da je rešenje za sivu i crnu ekonomiju je jednostavno – smanjiti namete na rad. Umesto što milione evra daje na subvencije stranim investitorima koji otvaraju radna masta za jeftinu radnu snagu, Vlada Srbije treba da smanji poresko opterećenje na rad.

To bi značajno smanjilo sivu ekonomiju i povećalo privredni rast. Najbolja i najtransprentnija i najefikasnija „subvencija“ je smanjenje nameta na rad, konstatuje DJB i zaključuje da „vlada Srbije godinama vodi pogrešnu ekonomsku politiku koja ne daje rezultat“.

Na ime aktiviranja garancija javnim preduzećima Vlada Srbije je od 2014. do 2017. iz budžeta dala 122 milijarde dinara, jer nesposobni stranački kadrovi znaju da će ceh lošeg upravljanja javnim preduzećima platiti građani.

Na subvencije je u istom periodu iz budžeta izdvojeno 344 milijarde dinara, dok smo sa druge strane na začelju u regionu po privrednom rastu, zaključuje DJB.