DJB:Plan u 20 tačaka za Beograd 1Foto: Mediacentar

Glavni dogovor opozicije, koji može da počne izborima u Beogradu, ne treba da bude dogovor oko rušenja stranaka na vlasti, već oko demontaže partokratskog sistem i prestanka zloupotrebe javnih resursa, izjavio je potpredsednik Dosta je Bilo Dušan Pavlović.

Stav Dosta je bilo o opozicionoj saradnji na beogradskim izborima proizilazi iz programa koji će DJB imati za ove izbore, ali ključna politika DJB ostaje departizacija javnog sektora, odnosno ukidanje stranačkog zapošljavanja, nameštenih tendera, kao i insistiranje na transparentnosti gradskih finansija, napomenuo je Pavlović u saopštenju.

U vezi sa svim pitanjima možemo da se razlikujemo, ali oko činjenice da ne smemo da nastavimo da zloupotrebljavamo javne resurse po dolasku na vlast ne sme biti kompromisa, smatra Pavlović.

Dosta je bilo predlaže principe i mehanizme kako da se to postigne: transparentan gradski budžet, javni kriterijumi za merenje uspešnosti i svrsishodnosti budžetskih programa, transparentni budžeti komunalnih preduzeća i kulturnih i sportskih ustanova, objavljivanje svih ugovora koje grad sklapa sa privatnim preduzećima, javni konkursi za sve nepolitičke funkcije u gradu, sistematizacija radnih mesta u kompletnom javnom sektoru za koji je nadležan grad Beograd.

Pavlović ističe da, kao i na republičkom nivou, DJB razvija svoj plan u 20 tačaka za Beograd, „20 konkretnih stvari koje bismo sproveli za godinu dana i njime postavili temelje i pravce daljeg razvoja Beograda“.

Beogradu su potrebna, prema rečima Bavlovića, konkretna rešenja za konkretne probleme i potrebe Beograđana, za pitanja saobraćaja i javnog prevoza, obnove saobraćajne infrastrukture, deregulacije tržišta, šta sa Beogradom na vodi, upisa u vrtiće, bahatog parkiranja, unapređenje osnovnih i srednjih škola, kulturne politike, energetske efikasnosti, decentralizacije grada i prenošenja nadležnosti na opštine, poreske politike okrenute ka porodičnim firmama, rešavanje komunalnog haosa i mnoga druga.

Želimo saradnju sa ljudima koje građani ne prepoznaju kao simbole stranačkog zapošljavanja, zloupotrebe javnih resursa, kršenja Ustava i urušavanja nezavisnih institucija sistema ili reforme pravosuđa u kafani, jer samo takvi ljudi mogu da garantuju da mislimo ozbiljno kada kažemo da želimo da transformišemo sistem koji radi u korist u korist svih, zaključio je Pavlović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari