Đilas: Da je Srbija normalna zemlja, vlast bi uzimala u obzir ono što govori opozicija 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da, sem o Kosovu, niko danas u Evropi više ne priča s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zato što je Srbija jednopartijska država koja ne uzima u obzir ono što govori opozicija jer nije „normalna zemlja“.

„Kako mi naše ideje da prenesemo? Pogledajte RTS: 40 minuta predsednik gostuje u dnevniku koji traje 30 minuta. A gde ste čuli na nacionalnoj televiziji i jednu od mera koje sam ja predložio, jeste li čuli nekog ekonomistu?“, upitaoje Đilas za televiziju N1.

Naveo je da „građani žive ono što im priča Vučić“, a ne znaju šta on govori i zbog toga su potrebne promene u medijima.

Đilas smatra i da Evropa sve više čuje zahteve opozicije iz Srbije i dodaje da su na zahtev o slanju dve ekspertske komisije, dobili odgovor u roku od 24 sata.

„Nas ne mogu da čuju građani…da u ovoj zemlji postoje mediji, Lončar ne bi bio ministar, ili bi se krio u ćošku jer je rekao da je korona manje opasna od gripa, da ćemo napraviti vakcinu, i da će 10. jula biti poslednji zaraženi – tada je to trebalo reći pred izbore“, naveo je Đilas.

Od 1. do 21. juna, rekao je, bila su 1.373 zaražena i 16 umrlih, a posle izbora četiri puta više zaraženih i osam puta više umrlih.

„Lekari su rekli ono što svi vide – da se zdravstveni sistem raspao“, kazao je Đilas.

Na pitanje kako će opozicija da povrati poverenje gradjana, Đilas je rekao da će raditi konkretne stvari i pokazati da zna kako se vode zemlja i grad. Zato, kazao je, „medju opozicijom ne treba da bude teških reči“.

„Važno je da se na napade ne odgovara. Nebitno je šta govori Sergej (Trifunović), Saša Radulović, a ja se nisam vratio da bih se raspravljao s njima, već da bih se borio da se spase život i zemlja promeni na bolje. Samo zajedno i samo jedna kolona može da pobedi zlo koje vlada Srbijom“, smatra Đilas.

Govoreći o ekonomskim merama uvednim zbog pandemije, on je rekao da treba pomoći onima koji su najviše pogođeni posldicama tako što bi se „pogledala svaka kompanija koja u prvih šest meseci imala manje prihode i dala joj se pomoć“.

Đilas je podsetio da je SSP iznela predlog ekonomskih mera za prevazilaženje krize, doć će vlast svojim načinom rada dovesti do toga da veliki broj ljudi ostane bez posla.

„Da smo normalna zemlja, vlast bi uzimala u obzir ono što govori neko iz opozicije. Nije dobro što i dalje država formira mere tako što novac daje svima: i onima koji su ugroženi i onima koji nisu. Treba pomoći onima koji su najviše pogodjeni… usmerimo se ka sektorima koji najviše trpe“, kazao je Đilas i dodao da „država danas košta 700 miliona evra više nego 2012.“ godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari