Đilas: Demokratija u opasnosti zbog Vučićeve osmogodišnje autokratije 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je danas, komentarišući autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića za sajt Eurokativ, da je tačna tvrdnja da je demokratija u Srbiji u opasnosti, ali je netačno da je do toga došlo zbog „samoproklamovanih lidera opozicije“.

Đilas je, za Euroaktiv, istakao da Vučićev tekst obiluje brutalnim neistinama i da je „demokratija u Srbiji zgažena i uništena usled osmogodišnje autokratske vladavine Aleksandra Vučića“.

On navodi da su Tužilaštvo, sudstvo, policija, mediji – sve institucije koje bi trebalo da budu nezavisne – u potpunosti kontrolisane od Srpske napredne stranke, na čijem čelu je Vučić.

„Svaki kritički glas protiv njegovog režima koji je došao od strane umetnika, akademika, profesora, novinara, aktivista, a pogotovo opozicionih političara i aktivista, bio je bez milosti ugušen, a svaka osoba oblaćena od strane tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom koje Aleksandar Vučić u potpunosti kontroliše“, istakao je Đilas.

On je ocenio da su mediji u Srbiji postali oruđe za „ubijanje“ svih koji drugačije misle, kao i da zbog sistematski uniženog i uništenog parlamenta, opozicioni poslanici bojkotuju zasedanja Skupštine Srbije skoro godinu i po dana. Đilas je rekao da su ti isti opozicioni lideri za koje Vučić ističe da sprečavaju osnovna demokratska prava glasačima zato što će bojkotovati izbore, bili umalo ubijeni od aktivista Srpske napredne stranke i kao primer naveo Borka Stefanovića, potpredsednika SSP, koji je za dlaku izbegao smrt nakon što je metalnim predmetom udaren u glavu u novembru 2018. godine kada je dolazio na tribinu stranke kojoj pripada. U svom tekstu Vučić, kako navodi Đilas, cinično ističe kako partije koje bojkotuju izbore, „nisu uspele da osvoje srca i misli glasača, dok je Srpska napredna stranka to uspela na slobodnim i poštenim izborima“.

On je rekao da SNS to postiže tako što je oko 350 hiljada ljudi, uglavnom članova SNS, privremeno zaposleno zahvaljujući stranci u državnom službi i preduzećima i ukoliko svako od tih ljudi ne obezbedi pet do deset glasova, njihovi ugovori neće biti produženi i oni će ostati bez posla. Đilas je upitao da li su slobodni i pošteni izbori oni gde na dan izbora po opštinama kruže zatamnjeni džipovi bez registarskih oznaka.

U svom tekstu se Aleksandar Vučić hvali tobožnjim ekonomskim uspesima i smanjenom nezaposlenošću, a zaboravlja da napomene da zbog njega i njegovog režima, svakog dana Srbiju napusti oko 170 ljudi, naveo je Đilas.

Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić je „zaboravio“ da pomene da je pod njegovom vladavinom, Srbija iz slobodnih, prešla u kategoriju delimično slobodnih zemalja o čemu govori i izveštaj Freedom House. Vučić je zaboravio da napiše da je uzbunjivač uhapšen jer je otkrio neverovatnu korupciju u kojoj je uključen vrh države, ministar i njegova porodica, naveo je Đilas. Govoreći o demokratiji u opasnosti, pitamo se zašto nije pisao o novinaru čija je kuća zapaljena samo zato što je pisao o korupciji predsednika njegove opštine, upitao je on. Govoreći o navodnim preporukama za predstojeće izbore, Vučić ponovo „zaboravlja“ da napomene da je on neprestano u kampanji već osam punih godina, napomenuo je Đilas.

On navodi i da je na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, moguće videti isključivo njegova gostovanja, kao i gostovanja članova SNS i njihovih plaćenih analitičara novinara. Nijedan jedini lider opozicije nije bio gost na tim televizijama u protekle četiri godine, istakao je Đilas. Prema njegovoj oceni, jasno je da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore na kojima bi građani mogli slobodno da biraju na osnovu prethodne informisanosti.

Predstojeći parlamentarni izbori u aprilu već sad nemaju nikakav legitimitet jer kompletna srpska opozicija bojkotuje parlamentarne izbore zbog kršenja svih izbornih zakonitosti, pravila i procedura, zaključio je Đilas, saopšteno je iz SSP. U autorskom tesktu za Euroaktiv, na kojio Đilas danas reaguje, Vučić je pre četiri dana, napisao da je demokratija u Srbiji na udaru samoproklamovanih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot izbora. Uz uverenje da bojkot neće uspeti, Vučić je istakao da „pravi srpski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i de fakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca, koji tvrde da ih predstavljaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari