Đilas počeo kampanju ubeđen u Vučićev brz pad 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Iako vlast Aleksandra Vučića još nije pobeđena ni na jednom frontu od lokalnog do predsedničkog nivoa, izbori još nisu ni raspisani, a uslovi za učešće opozicije na njima nisu ni blizu onima koje opozicioni lideri traže, Stranka slobode i pravde objavila je „Plan za dan posle“ pada ovog režima, i tim obećanjima, čini se, počela izbornu kampanju.

Vrh SSP je pod krivičnom i materijalnom odgovornošću u subotu na platou ispred Filozofskog fakulteta obećao da će u prvih šest meseci posle pada SNS usvojiti nekoliko zakona, promeniti odnos države prema seljacima i povećati plate u zdravstvu i prosveti. Ukoliko to ne učine, kako je rekao zamenik predsednika SSP Borko Stefanović, svi će se povući iz politike. U SSP izbore očekuju krajem godine i ubeđeni su da Vučić zna da neće moći da pobedi na predsedničkim izborima i da mu neće biti lako ni na parlamentarnim ukoliko se promene izborni uslovi, odnosno uspe međustranački dijalog uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Osim principa političke odgovornosti koji će biti uveden, potpredsednica SSP Marinika Tepić najavila je usvajanje novog zakona o poreklu imovine kojim bi se nelegalno stečena imovina oduzimala, zatim zakon o specijalnom antikorupcijskom tužiocu koji će istraživati koruptivne radnje svih javnih funkcionera, kao i zakon o tužilačkoj policiji, ali i zakon o lustraciji. Potpredsednik SSP Dejan Bulatović istakao je da je cilj zaustaviti pljačku srpskih sela, a koja je aktuelna proteklih godina, dok je predsednik SSP Dragan Đilas garantovao da će u šest meseci posle promene ovog režima omogućiti da svaki lekar-početnik u Srbiji ima platu barem 1.000 evra, da svaka medicinska sestra ima platu bar 600 evra, da svaki nastavnik i profesor u školi kreće od 700 evra, kao i vaspitačice. „Omogućićemo da svaki stariji od 65 godina, koji nema prihode, dobija 100 evra mesečno da može da preživi“, istakao je Đilas.

Komentarišući ovaj plan i to koliko bi sve najavljeno moglo da mobiliše građane da ne glasaju za SNS, odnosno da glasaju za opoziciju politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da je dobro da opozicija ima ekonomski i socijalni program, ali da je pitanje koliko to može da mobiliše građane.

– Deo plana je merljiv i precizan (visina plata, subvencije za poljoprivrednike, socijalna pomoć i sl.), u smislu da bi građani u budućnosti lako mogli da vide da li su obećanja ispunjena. I taj deo plana je dobar jer podrazumeva preraspodelu budžeta, a ne zaduživanje. Svakako je bitno i da opozicija ima socijalni i ekonomski program i da šalje takve poruke jer je to važno, a pitanje je koliko mogu da budu mobilišuća ta pitanja, pre svega zbog toga što ove poruke SSP-a ili bilo koje druge opozicione stranke neće čuti više od polovine Srbije, već će samo gledati satanizaciju tih opozicionih lidera – navodi Stojanović.

Đilas počeo kampanju ubeđen u Vučićev brz pad 2

Kako dodaje, u ovoj priči o planu za dan posle pada SNS vlasti, njemu je najnerealniji optimizam u SSP.

– U celoj priči o planu je meni najnerealnije to da će Vučić lako pasti, odnosno da će SSP biti u prilici da kreira ove politike, ali razumem potrebu da se tako komunicira da bi se ljudi na neki način mobilisali i angažovali, odnosno da bi im se dala nada da je promena moguća. Ali ne delim optimizam da je to moguće u trenutim okolnostima – ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li je ovo početak kampanje SSP, on odgovara da jeste.

– I svakako da jeste početak kampanje, SNS je od juna prošle godine u kampanji za naredne izbore i treba odgovoriti na to, samo što ne verujem da će izbori biti ove godine, ali svakako je april 2022. praktično iza ugla i vreme formalne izborne kampanje će brzo doći – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari