Đilas: Strancima opozicija u parlamentu treba kao ikebana 1Foto: Beta/ Branislav Božić

Međunarodnoj zajednici, koja podržava Aleksandra Vučića zbog toga što očekuje da prizna Kosovo, opozicija u parlamentu treba kao ikebana kada Vučić bude predložio svoj plan za Kosovo, kaže predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za Danas objašnjavajući razlog zbog kojeg mišljenje stranih diplomata, da bojkot možda i nije najbolje rešenje, neće promeniti odluku opozicije da ne izađe na naredne izbore.

Ambasador Nemačke Tomas Šib je juče gostujući u Novom danu na televiziji N1 rekao da bojkot nikada nije dobar, ali da je važno da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi, te da zbog toga Nemačka podržava dijalog vlasti i opozicije koji je pokrenut na Fakultetu političkih nauka.

Sumnjičav stav najuticajnijih svetskih zemalja, koje ne razumeju najbolje koncept bojkota, opoziciju ipak ne može da razuveri u ubeđenju da na predstojeće glasanje ne izađe jer vlast neće da ispuni zahteve koji su pred nju stavljeni pre više meseci.

– Potpuno je jasno da međunarodna zajednica podržava Aleksandra Vučića zbog toga što očekuje da prizna Kosovo. I zato žmure na sva kršenja ljudskih prava, na potpunu kontrolu medija, na uništavanje svakoga ko drugačije misli, na to što su evropske integracije Srbije potpuno zaustavljene.

Takvoj međunarodnoj zajednici treba opozicija u parlamentu kao ikebana kada Vučić bude predložio njegov istorijski sporazum koji će ceo region gurnuti u dodatnu nestabilnost i dovesti do novih sukoba za neku deceniju. Kao što sam već više puta rekao i napisao: Za svoju slobodu ćemo se izboriti sami, kao mnogo puta u našoj istoriji. Kad je izborimo znaćemo da je naša i da nikome ništa ne dugujemo – kaže Đilas.

Nemački ambasador je rekao da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu. Dijalog opozicije i Srpske napredne stranke je prema njegovim rečima važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se on nastaviti. „Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu ispunjeni uslovi za fer izbore. I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke“, rekao je Šib. Kako je dodao, politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. „I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi“, napomenuo je Šib.

Nemački ambasador je podsetio na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da „uslovi u parlamentu nisu idealni“ i da ih treba promeniti. Kada je u pitanju stanje u medijima, Šib kaže da je stav jasan – sloboda medija je važno postignuće, a u toj oblasti u Srbiji situacija takođe „nije idealna i nešto se mora promeniti“.

„Mogu samo da ukažem na izveštaj Evropske komisije. Medijska strategija, koja još nije usvojena, mora da bude primenjena. Uvek postoje mediji koji su više naklonjeni vlasti ili opoziciji, ali je važno da se orijentišu na određenim standardima. A da ne da postoji slika koja je crno-bela, već i da se osvrću na složene teme“, objasnio je Šib.

I zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer nedavno je izjavio da se SAD nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor o izbornim uslovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari