Đilas: Vlada i Krizni štab da izađu sa jasnim planom vakcinacije 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas zatražio je danas od Vlade Srbije i Kriznog štaba da izađu sa jasnim planom za borbu protiv pandemije korona virusa i planom vakcinacije, saopštila je SSP.

On je u obraćanju na Fejsbuku naglasio da je atmosfera u kojoj se očekuje vakcina protiv kovida dodatno narušena zbog problema sa vakcinom protiv sezonskog gripa i ukazao na tri problema – od kojih je jedan to što nije potpuno izvesno da je „Torlak“ zaista proizvođač vakcine za sezonski grip, drugi raspoloživost vakcina i treći primena vakcine.

Đilas je rekao da u dokumentaciji na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nije jasno naznačeno ko je proizvođač vakcine o kojoj se govori kao „Torlakovoj vakcini“, već da se „Torlak“ pominje samo kao neko ko ima dozvolu da pusti vakcinu u promet, odnosno kao ovlašćeni distributer.

On je ukazao da je država je uvezla 340.000 vakcina koje je proizveo ABBOT, da je dogovoreno još 123.000 koje stižu tek za dva meseca i da je „Torlak“ dobio sertifikat za 40.000, a planira se da proizvede 250.000.

„Teoretski je to 700.000 do kraja godine. Starijih od 65 godina u Srbiji ima oko 1,5 miliona. ABBOT vakcina je već potrošena, tako da realno milion strarijih od 65 godina nema nikakve šanse da dobije vakcinu“, naveo je Đilas.

On je ukazao na problem da „Torlakovu vakcinu“ mogu da dobiju samo ljudi uzrasta od 18 do 65 godina, što prema njegovim rečima, znači da najugroženiji ne mogu da je prime.

„U takvoj atmosferi predsednik države nas je juče obavestio da smo obezbedili prvih 350.000 doza ‘Pfajzerove’ vakcine protiv kovida i da je ona namenjena zdravstvenim radnicima, a delimično za policiju i vojsku“, naglasio je Đilas i dodao da je predsednik najavio i drugi i treću vakcinu, ali ne i ko su proizvođači, niti koja količina je obezbeđena.

„Najavio je predsednik i drugu i treću vakcinu, ali nije rekao ko su proizvođači, ni koja količina je obezbeđena. Neophodno je pod hitno izaći pred narod sa jasnim planom u kome jedina nepoznanica može da bude kada će vakcina biti proizvedena.Sve ostalo mora da se kaže ljudima“, naglasio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari