Đilas: Zašto se sa novcem ne može biti levičar 1Foto: beogradodlucuje.rs

Rasprava između političara Dragana Đilasa i sociologa Jove Bakića o tome ko može da bude levičar, na današnjem okruglom stolu „Sindikati u minskom polju politike“, najbolji je pokazatelj koliko se ideološka matrica u političkoj i sindikalnoj sferi i dalje „drži“, u vreme kada se podela na levicu, desnicu i ostale političke derivate sve više gubi.

Iz ugla političara Đilasa, kako je upitao Bakića, neophodno je reći šta je danas alternativa kapitalizmu i zašto neko ko ima dosta para ne može da bude levičar, a Bakić je odgovorio da to nije veliki problem, ali, u suštini „neko ko se zalaže za državni kapitalizam ne može biti zastupnik levice“. Bakić je pre toga istakao da levica u Srbiji više i ne postoji.

– Demokratska stranka ne može biti levica jer je pro-biznis, Đilas za sebe kaže da je levičar, a zalaže se za kapitalizam, dok Socijalistička partija vodi liberalni politiku, zaključio je Bakić. Đilas je onda postavio pitanje šta je to uopšte i gde postoji danas socijalizam, dodajući da sindikati i opozicija kao da više i ne postoje, za šta su isključivo sami krivi. U daljem izlaganju Bakić je naglasio da još jedan problem sa kojim se susreću sindikati jeste feminizacija, što je naišlo na negodovanje određenog broja prisutnih.

– Nisam želeo da sa ovim svojim stavom omalovažavam rad žena, ali dominantan njihov broj u određenim zanimanjima, dovodi do pada moći, jer žene ne mogu uplašiti vlast, zaključio je Bakić.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović je rekao da bez političke borbe, nema ni sindikalne, niti ima oslobođenja radničke klase. Prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, predsednika UGS „Nezavisnost“, koji je zajedno sa Fridrih Ebert fondacijom organizovao ovu raspravu, da bi se izbegle slična mimoilaženja, sindikati i političke partije, barem one koje pretenduju da se brinu o sferi rada, moraju poći od osnovne premise da svi zajedno, uz civilni sektor i slobodne medije moraju da se zalažu za dostojanstven rad i pravedno društvo.

Na skupu su učestvovali i Meho Omerović, Borko Stefanović, Marko Đurišić, Rade Veljanovski, Nataša Vučković i Dijana Vukomanović. Skup nije zanimao ljude iz Samostalnog sindikata, ali jeste Željka Veselinovića (Sloga), Ivicu Cvetkovića (KSS) i brojne sindikalce „Nezavisnosti“. Francuska iskustva preneo je Tekaja Maher iz uticajnog sindikata CFDT.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari