Đilasovim savezom prvi predsedava Željko Veselinović 1Foto: Medija centar

Prvi predsedavajući opozicionog bloka Savez za Srbiju trebalo bi da bude Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, saznaje Danas od izvora bliskih ovom savezu.

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta koji će činiti budući Savez ponovo su se sastali juče kako bi dogovorili buduću saradnju. Prema rečima naših izvora, na sastanku je dogovoreno „gotovo sve, osim tehničkih detalja“. Očekuje se da Savez do kraja meseca bude i zvanično formiran.

Naši izvori navode da je dogovoreno da Savez nema jednog predsednika, već da se lideri članica Saveza rotiraju i to po azbučnom redu. Zato je Veselinović prvi predsedavajući.

Posle beogradskih izbora u martu, Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, pokrenuo je inicijativu o formiranju Saveza za Srbiju. Do sada je nekoliko puta nezvanično bilo najavljivano zvanično formiranje Saveza. To su proteklih dana najavili i Zoran Lutovac, presednik DS, koji će biti deo Saveza, i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, koja će takođe biti deo ovog opozicionog bloka. Lutovac je izjavio da očekuje skori dogovor opozicije. Prema njegovim rečima, na osnovu razgovora sa građanima širom Srbije i istraživanja javnog mnjenja, jasno je da je stvaranje respektabilne političke snage poput Saveza za Srbiju put kojim bi trebalo ići. On smatra da je to jedan od načina da se građani izvuku iz apatije.

I Jeremić je rekao da je opozicioni blok na korak do formiranja Saveza za Srbiju, čija će ključna tačka politike o Kosovu biti otpor potpisivanju sporazuma koji bi Prištini omogućio stolicu u UN. On je naveo da je Narodna stranka to definisala kao prioritet tokom pregovora oko Saveza, i istakao da je postignut dogovor po tom pitanju. Jeremić je otkrio da su formulisani zajednički programski ciljevi i da je sporazum o osnivanju Saveza spreman za potpisivanje, te da se nada da će se to dogoditi do kraja ovog meseca.

Prema pisanju medija, Savez bi mogao da bude formiran i do 20. jula. Osim DS, NS, sindikata Sloga, članice Saveza biće i Levica Srbije, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret. Kao članica pominje se i Zdrava Srbija, ali i Dveri, sa kojima se još pregovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari