Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Jedan od sadašnjih visokih funkcionera beogradske vlasti poručio je Đilasu preko posrednika da će, ukoliko prihvati kandidaturu, odmah posle izbora biti “procesuiran” i da se već “prikupljaju materijali za tu operaciju”.

Sam Dragan Đilas rekao je za Danas da on tačno zna šta je i kako radio dok je bio na funkciji gradonačelnika Beograda i da ga ne mogu zastrašiti takve najave, ali “ne sumnja da su moguće razne nameštaljke”.

On dodaje kako se pokazalo da je hapšenje njegovih najbližih saradnika iz gradske vlasti po dolasku SNS na vlast zapravo bio pokušaj diskreditacije poštenih ljudi i da će se jednog dana otkriti ko je u sve te radnje i po čijem nalogu bio umešan.

„Vreme sve pokaže“, dodaje Đilas. Kako saznaje Danas, on još uvek nije odlučio da li će biti kandidat opozicije za gradonačelnika na izborima u Beogradu, zato što je njegov ključni uslov za pristanak – dogovor svih ili bar velike većine opozicionih stranaka o izlasku na jednoj listi.

– Najvažniji uslov Đilasa za prihvatanje kandidature jeste da na opozicionoj listi budu predstavnici većine stranaka opozicije i on smatra da je to jedini način na koji se može ostvariti dobar rezultat. Ukoliko većina ključnih aktera ne pristane, on neće biti kandidat – kažu ti izvori.

Od lidera opozicionih stranaka, Đilas je do sada o nastupu na izborima razgovarao samo sa Sašom Jankovićem, kao ključnom figurom opozicije po rezultatima sa predsedničkih izbora, i preneo mu je da bi se prihvatio kandidature ako bi se postiglo jedinstvo svih pokreta i stranaka koji su jasno protiv načina na koji se Beograd vodio prethodne četiri godine.

Bivši gradonačelnik smatra da bi program za Beograd trebalo svima da bude prihvatljiv jer tu nema visoke politike. Uz to istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da ne treba zanemariti procenat bilo koje stranke ili pokreta bez obzira na njihove različitosti u stavovima kad su u pitanju nacionalne teme.

Đilas je, navode ti izvori, svestan da su šanse mnogo veće ako većina opozicionih stranaka postigne dogovor.

– On misli da samo tako opozicija ima šanse, ali da niko svoje učešće na zajedničkoj ne sme da uslovljava neučestvovanjem nekog drugog. Ali ako neko neće, kao što sada to tvrdi DJB, šta da se radi… – navodi izvor Danasa.

Projekcije pokazuju da zajednička lista sa Đilasom na čelu i većinom opozicionih stranaka ne bi imala manje od 35 odsto podrške na izborima. Đilas u tom slučaju ne odbacuje mogućnost postizborne saradnje sa listom Aleksandra Šapića, koja bi po tim projekcijama imala više od 12 odsto glasova.

– Đilas međutim odbacuje svaku mogućnost postizborne saradnje sa Srpskom naprednom strankom, kao što je to govorio i kada se pre četiri godine bavio politikom. Shodno tome razmišlja i kako da se obezbedi da posle izbora izabrani odbornici ne odu pod pritiskom ili za novac na stranu vlasti – kažu bliski Đilasovi saradnici za Danas.