Đorđević (Oslobođenje): Tužilaštvo da reaguje, za Vučića i Đurića Srbi nacionalna manjina 1Mlađan Đorđević Foto: Privatna arhiva

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević pozvao je danas Tužilaštvo da proveri da li se, poslednjim izjavama i delima, datim povodom pregovora sa Prištinom, šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Marko Đurić „samokandidovao za pritvor ili, makar, kućnu izolaciju sa nanogicom“, shodno Кrivičnom zakoniku.

„Da li je moguće da su za šefa Кancelarije za КiM Srbi na КiM nacionalna manjina? Šta bi na ovakav čin nacionalne izdaje rekao njegov stari časni jevrejski narod koji sa Srbima deli milenijumsku muku, a na čije se poreklo Đurić, od posle nedavne vašingtonske ‘Sodome i Gomore’, napadno poziva?“, upitao je Đorđević, u pisanoj izjavi, poslatoj sa adrese „Slobodne srpske planine“.

Đorđević je, govoreći o ovoj rundi pregovora Beograda i Prištine, „upozorio građane Srbije“ da se, prema jučerašnjoj tvrdnji specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za te pregovore Miroslava Lajčaka, „Aleksandar Vučić ‘saglasio sa Avdulahom Hotijem da njihovi pregovarači diskustuju o pravima manjinskih zajednica’, čime je predsednik Srbije, de fakto, priznao da su Srbi nacionalna manjina na 17 odsto, privremeno okupirane, teritorije Srbije“.

„Nije uteha to što je sinoć Lajčak, ipak, odustao od nametanja razgovora o manjinskim zajednicama, jer je to učinio na zahtev Prištine koja, ni posle sedam i po godina od Briselskog sporazum, neće ni da razgovara o formiranju nekakve, inače karikaturalne, ‘Zajednice srpskih opština’ (ZSO). Zar Hoti, premijer jedine NATO države u Evropi, treba da uči beogradskog samodršca kako se poštuje sopstveni, doduše njegov, kosovski, Ustav, pa da li je moguće da je za Aleksandra Vučića Ustav Srbije manje vredan od Ustava samoproglašene države Кosovo?“, istakao je Đorđević.

Kako je naveo, „još je poraznije što su, insistirajući na ‘utešnoj’ ZSO, Vučić i njegov posilni kvazipregovarač Đurić priču o statusu КiM u okviru Srbije sveli na ‘pitanje manjinskih zajednica na nezavisnom Кosovu'“.

On je dodao da je „šokiran“ najavom Đurića da će, uprkos Lajčakovom odlaganju, ‘ZSO, barem za srpsku stranu, danas biti prva tema na agendi’, što liči na mazohističko prizivanje razgovora o pitanjima nekakve ‘srpske nacionalne manjine na КiM'“.

Đorđević je podsetio da je pre nekoliko dana, nakon boravka Vučića u Vašingtonu, pozvao Tužilaštvo da hitno pokrene istragu protiv njega zbog krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije i odredi meru izolacije ili kućnog pritvora zbog visine zaprećene kazne, mogućeg uticaja ili pritiska na svedoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari