Đorđević: Pristup Srbije u EU strateški pravac 1Foto: FoNet/Ministarsto za rad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je danas, u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Semom Fabricijem, da je proces priključenja Uniji strateški pravac Srbije i jedan od najvažnijih stubova spoljne politike.

Đorđević je izneo uverenje da će Fabricio, svojim autoritetom i ličnim zalaganjem, značajno doprineti ubrzanju procesa pregovora uključujući i brza otvaranja poglavlja 2 i 19, koja se tiču slobode kretanja radnika, socijalnu politiku i zapošljavanje, a u nadležnosti su tog ministarstva.

Fabricio je rekao da se sledeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije očekuje u martu 2018. godine.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je inicijativu da se Srbija priključi i Programu EU za prava, jednakost i državljanstvo i time Srbiju uvrsti u rang sa zemljama članicama EU.

Kada je reč o migrantskoj krizi, saradnja sa Delegacijom EU u će se intenzivirati u skladu sa potrebama i situacijom na terenu, jer resorno ministarstvo ima i dalje ulogu koordinatora u okviru Radne grupe za rešavanja pitanja mešovitih migracionih tokova.

Cilj Srbije je da bude deo sporazuma koji Evropska komisija želi da postigne sa vlastima Avganisana i Pakistana, o povratku i readmisiji državljana tih zemalja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari