Đukanović u UN upozorio na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana 1Milo Đukanović Foto: (BETAPHOTO/Predsednistvo Crne Gore/MO)

Presednik Crne Gore Milo Đukanović upozorio je u obraćanju Generalnoj skupštini UN na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i sužavanje horizonta njegove evropske perspektive.

Đukanović je u govoru podsetio da je Crna Gora ove godine proslavila 15 godina od obnavljanja nezavisnosti dodajući da taj put nikada nije bio jednostavan,“posebno ne na Balkanu koji bremenit prošlošću“, preneli su crnogorski mediji.

On je dodao da Balkan „ni danas ne prestaje da bude mesto sučeljavanja suprostavljenih interesa, geostrateških nadmetanja, kao večiti predmet brige različitih medjunarodnih aktera, alii ne uvek i potrebne i blagovremene pažnje“.

Ukazao je da izazovi i pretnje multietničkoj demokratiji na Balkanu ni danas nisu manji.

„Zapadni Balkan je opet poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posledica usporavanje integracije zapadnobalkanskih društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje poverenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti“, reko je crnogorski predsednik.

On je dodao da konfuzija ne dovodi samo do zastoja i daljeg zaostajanja u razvoju ovog evropskog regiona „nego i otvara prostor za restauraciju destruktivnih teorija kako zbog zaostalosti ovaj region ne može da živi kao multietnička i multivjerska zajednica niti da obezbjedi funkcionalnost država.“

„Takva iskonstruisana teza se posebno želi imputirati Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjim državama regiona da bi se stvorio alibi za obnovu velikodržavnih nacionalističkih projekata koji su 90-ih godina doveli do rata na ovom prostoru sa blizu 150.000 ljudskih žrtava,” rekao je Đukanović u sinićnjem obraćanju u sedištu UN.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je istrajavala i gradila bolju budućnosti za sve građane, na temeljima jednakosti i bez diskriminacije.

„Gradila je i nastavlja da gradi odnose poverenja i saradnje sa svojim susedima. Bila je, kako su to najviši zvaničnici naših domaćina govorili, oaza mira na Balkanu u ratnim devedesetim“, rekao je.

Dodajući da je Crna Gora „kao kontributor regionalne bezbednosti postala članica NATO i lider u procesu evropskih integracija“ Đukanović je istakao da „danas, uprkos brojnim izazovima, Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća i da je jedini garant prosperiteta“.

Poručio je da će Crna Gora ostati odana takvom opredeljenju i snažno predana vrednostima multilateralizma, prijateljskoj i otvorenoj saradnji, daljoj demokratskoj konsolidaciji i jačanju vladavine prava, što će, između ostalog, voditi i snaženju partnerstva sa Svetskom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari