Đurić: Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera u regionu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, Đurić je rekao da je Srbija, kao inicijator ideje o mini šengenu u Vašingtonu potvrdila „svoju ulogu stuba regionalne stabilnosti i nosioca razvoja čitavog zapadnog Balkana“.

On je naglasio da je Beograd „najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu“, čime je Srbija „još jednom potvrdila i svoju evropsku orijentaciju i odanost vrednostima na kojima počiva savremena Evropa“.

On je izrazio očekivanje da će i Evropska unija, sledeći logiku da ekonomska normalizacija treba da prethodi svakoj drugoj normalizaciji, takođe dati doprinos tom procesu.

Đurić je konstatovao i da polarizivanost političke scene u Prištini, kada je reč o temi ekonomske normalizacije odnosa sa Beogradom, „svedoči da je istinska normalizacija za veliki deo albanske političke scene na Кosovu i Metohiji potpuno stran koncept“.

U nastavku dijaloga u Briselu Beograd će, prema Đurićevim rečima, „nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari