Đurić: Izveštaj Stejt departmenta pokazao da je na Kosovu institucionalizovano nasilje 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/DS

Đurić je za list Politika kazao da je broj zabeleženih napada na Srbe na KiM trocifren i da „godine pažljivog gajenja i negovanja mržnje prema Srbima daju svoje jasne i tragične rezultate“.

„Nasilje nad Srbima i napadi na ljudska prava našeg naroda na KiM toliko su eskalirali u proteklom periodu da čak ni država koja je najnaklonjenija Prištini i projektu tzv. nezavisnog Kosova pred time ne može da zatvara oči“, rekao je Đurić.

On je ocenio da se u tom izveštaju „nedvosmisleno vidi“ da je „samoproglašeno Kosovo čedo koje u svakom smislu razočarava svog tvorca i roditelja“.

Prema njegovim rečima na Kosovu je stvorena „toksična antisrpska klima“ u kojoj se „političke stranke, albanske i njihovi predstavnici takmiče u tome ko će da bude grđi i gori prema Srbima“.

„Sa velikom znatiželjom očekujem kako će na ovaj izveštaj reagovari srpska opozicija koja mesecima tvrdi da je nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji izmaštano i da je plod nekakve propagandističke želje Vlade Srbije i predsednika Vučića da podgrevaju situaciju na terenu koja je inače ‘divna'“, rekao je Đurić.

Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu američkog Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo ukazao je na više od 100 napada na ljude i imovinu i nedovoljnu podršku procesu povratka Srba na tu teritoriju.