Đurić nagrađen sa šest hiljada dolara mesečno 1Foto: Twitter

Podatak da mesečna primanja ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića premašuju šest hiljada dolara ne čudi sagovornike Danasa iz redova opozicije, koji ocenjuju da je to nagrada za njegovu servilnost predsedniku Aleksandru Vučiću.

Istovremeno, izvori iz diplomatskih krugova nezvanično potvrđuju da je Đurić, funkcioner SNS i bivši direktor Vladine Kancelarije za KiM, rekorder po zaradi među aktuelnim ambasadorima naše države. Kako se precizira, ambasadorske plate i dalje se kreću od oko 800 evra, koliko dobijaju diplomatski predstavnici Srbije u afričkim državama, preko 5.000 evra za ambasadore u zapadnim zemljama poput Italije i Nemačke, do 6.000 evra, za službovanje u Vašingtonu, „iako je pre nekoliko godina tadašnji šef diplomatije Ivica Dačić poručio da će ti iznosi biti revidirani“.

Portal Nova.rs objavio je da prema zvaničnim podacima Đurić u svojstvu ambasadora u SAD mesečno dobija zaradu od 941 dolar, dok dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu“, tako da ukupno dobije 6.166 američkih dolara. Navedeni izvnos prima od 10. novembra 2020, a zvanično je za ambasadora postavljen mesec dana ranije.

Komentarišući primanja Marka Đurića, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i bivša ambasadorka Srbije u Rimu, kaže da „ne zna kada su povećane plate ambasadorima, ali znam da su u moje vreme bile manje za četvrtinu“.

– Vučić nagrađuje poslušnost i vernost. Đurić svakako nije dorastao zadatku da bude ambasador u SAD, ali je Vučićev poslušnik i to mu je ključna kvalifikacija, konstatuje Rašković Ivić.

Đurić nagrađen sa šest hiljada dolara mesečno 2

Prema mišljenju Aleksandra Ivanovića, funkcionera Socijaldemokratske stranke, od visine primanja ambasadora „mnogo je važnije kakvi su njegovi rezultati rada i da li građani Srbije od toga imaju neku korist ili samo štetu“.

– Kada govorimo o rezultatima naše spoljne politike u odnosu sa Amerikom, nažalost i tu smo nedavno imali primer potpisivanja „Vašingtonskog sporazuma“, kojim se nastavlja trend servilnosti vlasti u Srbiji zarad očuvanja ličnih pozicija i privilegija, a na veliku štetu građana. Za sada jedini vidljiv efekat tog sporazuma je priznanje Kosova od strane Izraela, na osnovu čega nije teško zaključiti ko je iz tog sporazumnog odnosa izvukao korist, a ko trpi štetu. To je suštinsko pitanje i problem svih nas, a ne to koliko najpoznatiji profesionalni tapšač ima platu, poručuje Ivanović.

Američkim diplomatama preko 120.000 dolara godišnje

Kako Danas saznaje, minimalne godišnje plate ambasadora Amerike iznose 124.000 dolara, dok je maksimalni iznos 187.000 dolara, dakle oni mesečno primaju najmanje 10.300 dolara, što je znatno više nego što dobija Đurić, ali je i budžet SAD višestruko veći od državne kase Srbije. Kako objašnjava američki politikolog Gregori Rejmond, „bazične zarade američkih ambasadora razlikuju se u zavisnosti od nivoa njihovog iskustva i dostignuća“, kao i troškova života u državama u kojima službuju“. „Na kraju, dodatna sredstva daju se diplomatama raspoređenim na rizičnim mestima, poput Avganistana“, precizira on. Trenutna plata Marka Đurića u skladu je sa prosečnim mesečnim primanjima poslanika Evropskog parlamenta. Prema našim saznanjima, evroparlamentarci dobijaju između 5.000 evra i 8.000 evra mesečno.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

26 reagovanja na “Đurić nagrađen sa šest hiljada dolara mesečno”

 1. Niti volim Vučića niti ovog nekvalifikovanog potrčka Đurića, ali ovaj članak je vrlo površan i moguće netačan. Živeti u Washington DC -ju je veoma skupo. Ukoliko Đurić ima plaćen stan, hranu, službena kola i sl, tada se može govoriti da li je $6000 malo ili mnogo. Osim toga, plate se u USA uvek izražavaju u bruto iznosu a poreze plaćaju svi, znači i Đurić jer Srbija i US nemaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja! Predlažem da autor ovog članka uardi domaći i da preradi članak i da detaljno opiše prihode i troškove Đurića, ali pre toga na ponešto nauči o US sistemu plata. Živeh tamo 25 godina, pa nešto i naučih!

  • Sve jedno da li se radi o velikoj ili maloj sumi, to su bačene pare. Svaka zemlja se trudi da u Vašington, Moskvu, Brisel, … pošalje najbolje diplomate. Samo Srbija šalje najgore. Interesuje me koji su to kriterijumi po kojima je Đurić izabran da bude ambasador? Osim poltronskih!

   • Aco Srbine živi kao bubreg u loju, ne bojim se ja za njega. Sve mu je plaćeno, ako je o novcu reč.
    Gde li će tek dogurati Toma Mona?
    Nekada je ambasador Srbije bio jedan Dušan Bataković,…

  • Upravo tako. Živim u Americi već 15 godina i često idem u Vašington. Prvo sam pomislila, pa 6000 Dolara je prosjački štap (doduše, ja razmišljam za četvoročlqnu porodicu). Rekla bih da je to kao 1000 Evra u Beogradu.

  • Možda ti prožive tamo 25 godina i ponešto nauči, ali očigledno ne nauči da Đurić garantovano ne plaća stan od tih 6000 dolara, nego boravi u službenoj rezidenciji ambasadora koju plaća država (ili je u vlasništvu države). Postojala je pre Đurića i postojaće i posle Đurića. Rezidencija nije samo privatni stan ambasadora, nego služi i za mnoge druge namene, kao što su neformalni ali itekako važni i korisni razgovori i sastanci, privatne ali takođe važne večere, zabave, uspostavljanje kontakata s korisnim ljudima i tome slićno. Tome služe i to rade ambasadori. Oni dobri, koji imaju znanja i talenta za posao kojim se bave. A levaci postavljeni po partijskoj liniji i kao nagradu za lojalnost i poslušnost, oni samo „odborave“ svoj mandat, pa i to ne uvek do kraja…
   Možeš biti sasvim siguran da Đurić ne stanuje u nekom pajzlu u vašingtonskom ekvivalentu Lazarevca ili Mladenovca jer zbog bedne platice od samo 6000 dolara jadan ne može sebi da priušti ništa bolje niti bliže.
   Druga priča su službenici nižeg ranga, koji mogu, ali ne moraju plaćati stan iz džepa.

   • @D mol – Ne znam kada smo mi to prečli na „ti“, ali pošto očigledno Vi znate sve pa da Vam se javno zahvalim što ste mi (eto, konačno se neko našao i to da čini) otvorili oči.

  • Bravo Gorane i hvala. Valjda ce urednik vratiti clanak na doradu a novinara na dodatnu obuku. Necu da vjerujem da je cilj danas bio da nisko panjka Djurica i SNS.
   Trideset godina zivim i Kanadi i znam ponesto o porezima a placam ih puno.

   • Ne znam šta je uredniku bio cilj, ali ma šta da mu je bio cilj, kao i novinaru, mora se pisati istina, uz davanje potrebnih informacija kako bi svi navodi bili čisti i jasni. Nećemo valjda biti kao Vučić?

  • ambasador ne placa bas nikakav porez. Ta plata mu je cista, neto i nema nikakvih odbitaka. I ne placa vise nista, bas nista. To mu je dzeparac i moze sve da se slaze na racunu….

 2. Bune se građani Vašingtona da noću u njihovom gradu neko celo vreme tapše, prvo mislili kuče zavija, kad ono naš šestocifreni ambasador.

 3. Pa sta oce ta Ivicka,nije se zalila sto je i ona bila svojvrmeno nagradjena.Pa jes, tesko je kad se spadne s konja na magarca

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.