Đurić nagrađen sa šest hiljada dolara mesečno

Sagovornici Danasa o rekordnoj plati nedavno postavljenog ambasadora Srbije u Vašingtonu

Ostavite komentar


  1. Niti volim Vučića niti ovog nekvalifikovanog potrčka Đurića, ali ovaj članak je vrlo površan i moguće netačan. Živeti u Washington DC -ju je veoma skupo. Ukoliko Đurić ima plaćen stan, hranu, službena kola i sl, tada se može govoriti da li je $6000 malo ili mnogo. Osim toga, plate se u USA uvek izražavaju u bruto iznosu a poreze plaćaju svi, znači i Đurić jer Srbija i US nemaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja! Predlažem da autor ovog članka uardi domaći i da preradi članak i da detaljno opiše prihode i troškove Đurića, ali pre toga na ponešto nauči o US sistemu plata. Živeh tamo 25 godina, pa nešto i naučih!

    1. Sve jedno da li se radi o velikoj ili maloj sumi, to su bačene pare. Svaka zemlja se trudi da u Vašington, Moskvu, Brisel, … pošalje najbolje diplomate. Samo Srbija šalje najgore. Interesuje me koji su to kriterijumi po kojima je Đurić izabran da bude ambasador? Osim poltronskih!

      1. Aco Srbine živi kao bubreg u loju, ne bojim se ja za njega. Sve mu je plaćeno, ako je o novcu reč.
        Gde li će tek dogurati Toma Mona?
        Nekada je ambasador Srbije bio jedan Dušan Bataković,…

    2. Upravo tako. Živim u Americi već 15 godina i često idem u Vašington. Prvo sam pomislila, pa 6000 Dolara je prosjački štap (doduše, ja razmišljam za četvoročlqnu porodicu). Rekla bih da je to kao 1000 Evra u Beogradu.

    3. Možda ti prožive tamo 25 godina i ponešto nauči, ali očigledno ne nauči da Đurić garantovano ne plaća stan od tih 6000 dolara, nego boravi u službenoj rezidenciji ambasadora koju plaća država (ili je u vlasništvu države). Postojala je pre Đurića i postojaće i posle Đurića. Rezidencija nije samo privatni stan ambasadora, nego služi i za mnoge druge namene, kao što su neformalni ali itekako važni i korisni razgovori i sastanci, privatne ali takođe važne večere, zabave, uspostavljanje kontakata s korisnim ljudima i tome slićno. Tome služe i to rade ambasadori. Oni dobri, koji imaju znanja i talenta za posao kojim se bave. A levaci postavljeni po partijskoj liniji i kao nagradu za lojalnost i poslušnost, oni samo „odborave“ svoj mandat, pa i to ne uvek do kraja…
      Možeš biti sasvim siguran da Đurić ne stanuje u nekom pajzlu u vašingtonskom ekvivalentu Lazarevca ili Mladenovca jer zbog bedne platice od samo 6000 dolara jadan ne može sebi da priušti ništa bolje niti bliže.
      Druga priča su službenici nižeg ranga, koji mogu, ali ne moraju plaćati stan iz džepa.

      1. @D mol – Ne znam kada smo mi to prečli na „ti“, ali pošto očigledno Vi znate sve pa da Vam se javno zahvalim što ste mi (eto, konačno se neko našao i to da čini) otvorili oči.

    4. Bravo Gorane i hvala. Valjda ce urednik vratiti clanak na doradu a novinara na dodatnu obuku. Necu da vjerujem da je cilj danas bio da nisko panjka Djurica i SNS.
      Trideset godina zivim i Kanadi i znam ponesto o porezima a placam ih puno.

      1. Ne znam šta je uredniku bio cilj, ali ma šta da mu je bio cilj, kao i novinaru, mora se pisati istina, uz davanje potrebnih informacija kako bi svi navodi bili čisti i jasni. Nećemo valjda biti kao Vučić?

    5. ambasador ne placa bas nikakav porez. Ta plata mu je cista, neto i nema nikakvih odbitaka. I ne placa vise nista, bas nista. To mu je dzeparac i moze sve da se slaze na racunu….

  2. Bune se građani Vašingtona da noću u njihovom gradu neko celo vreme tapše, prvo mislili kuče zavija, kad ono naš šestocifreni ambasador.

  3. Pa sta oce ta Ivicka,nije se zalila sto je i ona bila svojvrmeno nagradjena.Pa jes, tesko je kad se spadne s konja na magarca

  4. Gospodja Raškoviuć Ivić, koja je već „kusala“ taj diplomatski „kolač“, iznosi gluposti koje više govore o njoj nego o gospodinu Djuriću. Plate diplomata, i drugog osoblja u diplomatsko konzularnim predstavništvima, uredjuju se prema troškovima života u pojedinim državama a ne prema partijskoj pripadnosti. Ti troškovi se, s vremena na vreme, uskladjuju u skladu sa troškovnikom u pojedinim državama, koje objavljuju UN. To, da li je Djurić sposoban ili ne, odlučuju u Ministarstvu spoljnih poslova i Vladi. Ovakav nepristojan stav prema Djuriću, doživljavam kao njenu ličnu pakost i ljubomoru o žal što nije na njegovom mestu. Inače plate srpskih diplomata su medju najnižima i u skladu sa ekonomskim potencijalima Srbije. Možda bi gospodja Rašković mogla da iznese preciznije podatke o „ministrovanju“ gospodina Jeremića. Mislim da bi ti podaci bili daleko „simpatičniji“ čitaocima „Danas“-a.

  5. Uz diktatore i autokrate su i svakojaki klovnovi dobro „prolazili“, a sve na sramotu sopstvene drzave.

    Postovanje Redakciji Danasa

  6. U čemu su zasluge bivšeg predsednika Nikolića? A košta nas duplo više.

  7. 1) nijedan ambasador Srbije, nigde, nikada nije imao „800 evra“, nego mnogo vise. Najnize plate ambasadora su preko 3000 evra
    2) najvise plate imaju nasi ambasadori u Londonu (nastavnica solfedja, nije diplomatal, u Bernu (novinar, nije diplomata) i Tokiju (trenutno nemamo)
    3) ta plata u Vasingtonu jeste visoka i ocigledno skoro povecana
    4) ambasadori imaju i mnoge druge privilegije, materijalne i protokolarne: rezidenciju, limuzinu, vozaca, sekretaricu, bastovana, kucnu poslugu, fri sopove, reprezentaciju, dodatak za supruznika i decu, placeno skolovanje za decu itd. Tako da celu platu moze da ustedi…

    1. Pa pitanje je sad…šta je Đurić doprineo Srbiji za ovih pola godine kao ambasador,ili će tako tavoriti par godina..žali bože vremena i dolara koje prima…

  8. Ne sumnjam, jer znam koliko su mesečno plaćene diplomate u kojim državama, i to jeste jedna od najvećih plata, ali trebalo bi da popravite ijednom delu teksta gde je navedeno „do 6.000 evra za službovanje u Vašingtonu“. Ne evra -dolara, nije isto.

  9. Tema je vec bila obradjena 2014. Pa je MSP objavio prilicno preciznu tabelu:
    Ukucajte na pretrazivacu najjednostavnije – plate ambasadora Srbije i dobicete originalne tabele i slajdove, prilicno precizne i vazece danas (osim sto je mozda nesto povecana plata u SAD)

  10. Istinomer 14.7.2012. :“Iako su mediji danima iznosili dokumente u kojima se vidi kako je odlazeća Vlada Srbije odobrila blizu tri miliona dolara za troškove predsedavanja Vuka Jeremića u UN, dosadašnji ministar spoljnih poslova uporno je tvrdio kako „cifre koje su se pojavile nemaju veze sa stvarnošću“. Slično se dogodilo i kada su novine objavile kolika će biti njegova plata u Njujorku. „Predložena je i biće nekoliko puta manja od one koja se pominje. Bazirana je na primanjima naših diplomata u SAD i biće malo veća od 5.000 dolara.“ „Dokument o potrebnim sredstvima pokazao je, ipak, da Jeremiću u narednih 15 meseci sleduje duplo viša plata od one koju je on navodio. Takođe, predviđeno je da mu za stan mesečno bude odvajano 15.000, a za putne troškove još 20.000 dolara.“ E, zato je Tadic, izmedju ostalog IZGUBIO na izborima.

  11. Gledajući ovu fotografiju zaključujem da je tek sada shvatio koliko je mali.

  12. Ministarstvo spoljnih poslova baš i nije neki „rasipnik“ što se tiče plata ambasadora, ali sve zavisi od slučaja do slučaja i od zemlje gde službuju. Znam da su se neki žalili da ne mogu da sastave kraj s krajem. Često nemaju dovoljno sredstava za reprezentaciju pa o svom trošku plaćaju ručkove nekim stranim diplomatama sa kojima žele tešnju saradnju. Za Vašington 6000 dolara nije visoka plata, ali čovek koji je izabran za ambasadora je nažalost potpuno nestručan.

    1. Pa nestricni sta su ranije bili strucni sta uradi demokrata Protic za Srbiju dok je bio ambasado sjase kurta da uzjase murta kad nas narod podje od samog sebe i bude samokritican onda moze kritikovat druge i ocenjivati sposobnost i struku

  13. Која бслита је у питању, долар или евро? Наслов и почетак текста каже долар а потом се говори евро. М. Ђурић је то што јесте, безвредни штеточина али оваквим писањем се уместо појашњења ствара забуна. Ако су у тексту овакве грешке чему ту да верујемо?

    1. plata mu je preko 6000 dolara. Ima jos dodatke za kucnu poslugu, vozaca, bastovana itd. I mozda jos 800 za poslovne ruckove

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.