Đurić o Novom Brdu: Je li sledeće postavljanje albanskih orlova umesto krstova na manastirima? 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/DS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je danas povodom isticanja kosovske zastave na srednjovekovnoj tvrđavi Novo Brdo da ta tvrđava nikada neće biti „kosovarski“ istorijski spomenik.

„Nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava“, upitao je Đurić u pisanoj izjavi.

On je naveo da isticanje kosovske zastave na toj tvrđavi predstavlja čin grubog, kako je ocenio, istorijskog revizionizma.

„Tvrđava Novo Brdo je jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta, i svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu“, rekao je Đurić.

On je kazao da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, kao i da to svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg.

„Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope“, ocenio je Đurić.

Kosovske institucije postavile su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda, dok je kraj obližnje crkve Svetog Nikole pored zastave postavljeno i nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, javio je reporter Radio-televizije Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari