Đurić: Obaveze Prištine skoro nenačete 1Foto: Media Centar

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlčade Srbije za ksoovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je gomila obaveza iz Briselskog sporazuma koje treba da sprovede vlast u Prištini „skoro nenačeta“, dok je Beograd ispunio skoro sve, čak i one koje nisu preterano popularne u javnosti.

Vrlo često naša pružena ruka ostaje u vazduhu, to se vidi i kad je reč o sprovođenju sporazuma. Meni je iskreno žao što je to tako, rekao je Đurić novinarima nakon što je sa grupom od 50 dece iz Kosovskog Pomoravlja obišao zoološki vrt u Beogradu.

On smatra da bi bilo neuporedivo bolje da ljudi koji vode pregovarački tim Prištine „prestanu upirati prstom u drugu stranu“ i da počnu da sprovode obaveze iz Brisleskog sporazuma, na što im je ukazao i potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Đurić je istakao i da mu je užasno žao što se sa sastanaka pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu, osim što se usvajaju „neki papiri, koji su važni“, ne uspeva javnosti poslati jedna vrsta pozitivne poruke, koja je potrebna.

Koja je svrha da radimo, ispunjavamo neke papire, ako ćemo svaki put sa tog sastanka poslati poruku da smo još više posvađani, da je još veća netrpeljivost među onima koji odlučuju. Ja se trudim da u takvoj vrsti rabote ne učestvujem, poručio je on.

Govoreći o poseti 50 đaka osnovnih škola iz sela Ranilug i Ropotovo u Kosovskom Pomoravlju, Đurić je naglasio da je borba za budućnost te dece, na neki način, obaveza svakog građanina Srbije.

Treba da se zajedno borimo da sačuvamo životni prostor ove naše dece, da sačuvamo njihova sela, pašnjake, šume, njihovu budućnost, da osiguramo da ona bude mirna i spokojna, rekao je Đurić.

On je ukazao da, ako želimo da se zemlja oporavi, mora da neuporedivo više brine o svojoj deci, i apelovao da se stvore uslovi da mladi Srbi na Kosovu imaju uslove kao i mladi širom Srbije.

To je neophodno da bi naš narod opstao na Kosovu i da bismo sačuvali dušu i vrednosti na kojima smo kroz istoriju kao narod počivali, zaključio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari