Đurić: Osmani treba da zna da je formiranje ZSO nedvosmislena obaveza Prištine 1Foto: N1

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da potpredsednica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani treba da zna da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) „sa suštinskim ovlašćenjima“ nedvosmislena obaveza Prištine, a da je garant sprovodjenja ZSO Evropska unija.

„Da je ZSO zamišljena kao nevladina organizacija, u šta bi Vjosa Osmani volela da je pretvori, ne bi ni bilo potrebe da se o toj temi mesecima pregovara u Briselu, već bi ona i bila registrovana kao asocijacija u skladu sa trenutno važećim prištinskim propisima“, navodi se u pisanoj izjavi Marka Đurića.

Đurić je istakao da stranke koje imaju ambiciju da formiraju novu vladu Kosova mogu da zauzmu politički stav da neće poštovati dogovore, „ali onda tako treba i da kažu kako bismo i mi sa svoje strane povukli odgovorajuće poteze“.

„Ukoliko, međutim, žele da doprinesu miru i stabilnosti u regionu, kao i srpsko-albanskom pomirenju, onda moraju da napuste ekstremistički politički diskurs prema kojem je sve što je dobro za srpski narod loše za Albance“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari