Đurović: Sprečeno učešće kosovske delegacije 1Foto: Dragan Antonić/Fonet

Stalna delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uspela je da spreči usvajanje memoranduma koji je predviđao određena mesta za predstavnike kosovskog parlamenta u plenarnoj sali u Strazburu, kao i mogućnost da učestvuju u diskusijama i predlažu i potpisuju predloge rezolucija.

Srpska delegacija nije bila konsultovana o tom memorandumu koji je stavljen na dnevni red biroa PS SE prošlog petka. Nakon uvida u taj tekst, srpska delegacija uputila pismo predsedniku PS SE Pedru Agramuntu sa našom argumentacijom tražeći da se taj predlog kao pravno neutemeljen skine sa biroa i da se ne dozvoli diskusija i rasprava o njemu”, objasnila je danas na konferenciji za novinare u parlamentu Srbije Aleksandra Đurović, šefica naše parlamentarne delegacije u PS Saveta Evrope, i dodala da je nakon toga predsednički kolegijum na predlog Agramunta jednoglasno odlučio da se taj predlog skine sa dnevnog reda biroa.

Đurovićeva je napomenula i da su pored toga predstavnici Albanije, Velike Britanije i Danske tražili da se predlog ponovo uvrsti u dnevni red i da se o njemu glasa. “S obzirom da su insistirali na glasanju o tom predlogu do glasanja je na kraju došlo sa 15 prema pet u našu korist“, objašnjava Ðurovićeva, dodajući da “nažalost borba za naše nacionalne interese u PS SE ovim nije gotova, jer je predsednik PS SE u obavezi da u narednom periodu omogući neku vrstu dijaloga između dve delegacije Beograda i Prištine, u nameri da dođe do nekog kompromisnog rešenja.

Prema njenim rečima, srpska delegacija u SE se još od početka ove godine suočava sa konstantnim namerama i pokušajima da se predstavnicima parlamenta KiM omoguće neka dodatna prava koja im ne pripadaju ni po jednom važećem dokumentu SE. Ona je podsetila na statusno neutralnu poziciju koju SE ima prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti KiM, Rezoluciju UN 12 44 i rezoluciju koju je PS SE usvojila 28. janura ove godine u plenumu, uz napomenu da predstavnici Prištine nisu aplicirali za članstvo u SE iako su više puta to najavljivali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari