Dobrosavljević: Neprihvatljiva izmena Ustava koja bi omogućila nezavisnost Kosova 1Vladimir Dobrosavljević Foto: Narodna stranka

Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević izjavio je da je za tu stranku neprihvatljiva bilo kakva izmena Ustava Srbije koja bi mogla da naruši teritorijalni integritet države i otvori mogućnost za formiranje „države Kosovo“ na delu teritorije Srbije.

„Za Narodnu stranku je moguće i prihvatljivo rešenje za Kosovo i Metohiju koje bi bilo u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Neprihvatljivo je sve što je izvan ovog okvira, bilo kakva opcija ‘razgraničenja’ ili izmena Ustava koja bi mogla da naruši naš teritorijalni integritet“, rekao je Dobrosavljević ruskom portalu EurAsia Daily, a saopštila Narodna stranka.

Kako je ta stranka navela, predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak u Beogradu na pitanje novinara o Kosovu odgovorio da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da „Ustav Srbije ne odgovara onome što njeni partneri u Evropi misle, kao i da Srbija želi da uđe u EU i misli da je njena budućnost u Evropi“.

Dobrosavljević je u izjavi za EurAsia Daily podsetio na Makronovu izjavu da EU pre proširenja mora prvo da reši svoja unutrašnja pitanja, i dodao da je prvo pitanje Bregzit, a potom sledi i unutrašnja reforma unije, koja će trajati godinama, navodi se u saopštenju.

„Srbija ne bi trebalo da se prepusti iluzijama da može postati deo EU u vreme kada je to apsolutno nerealno, sudeći prema izjavama najuticajnijih političara u Evropi. Srbija mora da pronađe svoj put, da postane ozbiljna država sa ozbiljnim društvom, ali ne da bi nas neko odveo negde, već zbog nas“, rekao je Dobrosavljević.

Dobrosavljević je naveo da bi Srbija trebalo da usvoji određeno pozitivno iskustvo EU, pre svega u oblasti vladavine prava, slobode medija, smenjivosti vlasti i drugih dostignuća demokratije.

„EU se neće širiti u narednih 10 godina. Sa druge strane, moramo da zaštitimo naš najvažniji državni interese, a to je Kosovo i Metohija kao sastavni deo srpske države, i po tom pitanju ne može biti kompromisa. Mi nismo prva niti jedina država u istoriji sa takvim problemom, ali nemamo pravo da budemo izuzetak koji stvara presedan u međunarodnoj politici“, rekao je Dobrosavljević.

Dobrosavljević je dodao da je geopolitička strategija jednog dela EU da se Zapadni Balkan „drži u stalnom čekanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari