Dodik: Podržavam zahteve SPC u Crnoj Gori, Zakon o slobodi veroispovesti neprihvatljiv 1Milorad Dodik Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je zahteve Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, a donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ocenio je kao nepotreban korak crnogorske vlasti i neprihvatljivo uzurpiranja prava crkve.

„Podržavam zahteve koje ima SPC u Crnoj Gori. Nastavićemo kroz podršku da se borimo i za realizaciju tih zahteva. Apsolutno mislim da je to bio nepotreban korak crnogorskih vlasti, bez obzira šta oni o tome mislili“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka sa episkopom banjalučkim Jefremom.

On je kazao da je vladiku Jefrema upoznao sa svojim stavom, dodavši da je „neprihvatljivo da se na bilo koji način uzurpiraju stečena prava koja SPC ima bilo gde“.

Dodik je ocenio da se „zajedno mora stati protiv takvog skrnavljenja prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori“, ističući da je najvažnije da to bude mirno razrešeno.

On je rekao i da su u toku neophodni pripremni radovi za početak izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, pokušava se obezbediti sve da bi izgradnja bila efikasna, te da je na današnjem sastanku sa episkopom Јefremom razgovarao o načinu na koji se sve to radi.

„Vlasti Republike Srpske odobrile su značajan novac u tom pogledu i dobićemo još“, kazao je Dodik.

On je dodao da će to biti jedan od najlepših verskih objekata u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari