Dodik: RS niko ne može naterati u NATO 1Foto: Beta/Milan Obradović

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da niko ne može naterati Republiku Srpsku da prekrši odluku o vojnoj neutralnosti.

„To nam je važnije od Bosne i Hercegovine. Ja predstavljam Republiku Srpsku, ne Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je to izjavio povodom stava lidera SDA Bakira Izetbegovića da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka institucija BiH i izraz poštovanja vladavine zakona i ustavno-pravnog sistema BiH.

Izetbegović je dodao da „ako Srbi i Republika Srpska neće u NATO, onda se neće ni ići u NATO“.

Dodik je protumačio da „Izetbegović očekuje da će promeniti situaciju u RS. Sada je: ‘Hajde da skršimo Dodika i predamo ANP’, to znači Akcioni plan za ulazak u NATO (MAP), to znači put ka članstvu“, ocenio je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da članstvo u NATO „ne žele samo delovi političkih elita u BiH, a velika većina gradjana to zapravo želi“.

Komšić je za portal Radio Sarajevo rekao da u BiH „ne postoji niko ko je ovlašćen da govori u ime celih naroda“, a da „svi ti koji misle da mogu govoriti u ime naroda, nikada ne prelaze prostu većinu glasača iz samo jednog naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari