Dodik: Tražiću da se poništi Izveštaj Komisije za Srebrenicu 1Foto: Fonet

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će predložiti da parlament tog bosanskohercegovačkog entiteta povuče odnosno odbaci Izveštaj Komisije za Srebrenicu, prenosi RSE.

U tom izveštaju, pripremljenom 2004.godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Založit ću se da parlament povuče i poništi onaj sramni Izveštaj Vlade RS-a o Srebrenici, koji je napisao Paddy Ashdown (bivši visoki predstavnik u BiH), Britanac i njegova služba“, izjavio je u subotu Dodik prenosi RSE.

On je naveo da je tadašnja Vlada RS-a bila naterana da prizna taj izveštaj, koji je korišćen u Haškom tribunalu da bi se „presuđivalo Srbima“

Tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izveštaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

Veruje, kazao je, da će tu inicijativu podržati i lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica te najavljuje da će pozvati predstavnike svih stranaka sa srpskim predznakom da to zajedno urade.

Dodik je ovo rekao u obraćanju u Bratuncu, gde je danas obeleženo stradanje srpskih žrtva srednjeg Podrinja u proteklom ratu. Ovom skupu je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, a Dodik je zapitao i zašto nisu prisutni i britanski, nemački, američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari