Dodik udaljava BiH od Evropske unije 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajović

Inicijativa srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da se ambasada te države premesti iz Tel Aviva u Jerusalim gotovo sigurno neće biti sprovedena u delo.

Toj ideji se protive ostala dva člana Predsedništva, koji ne žele da se BiH dodatno udalji od članstva u Evropskoj uniji, ocenjuju za Danas stručnjaci za odnose u ovom regionu.

Naši sagovornici ističu da Dodikov potez ne bi trebalo da u većoj meri utiče na odnose na Zapadnom Balkanu, koji su „već komplikovani“.

Dejan Šajinović, novinar iz Banjaluke, navodi za Danas da je u pitanju „taktički potez koji je usmjeren na dva cilja“.

– Prvi cilj je da pokaže da se Republika Srpska ne protivi Sjedinjenim Američkim Državama kao i da se pokaže bliskost ili barem simpatije predsjednika Dodika prema politici predsjednika Donalda Trampa. Drugi razlog je da se pokušaju natjerati druga dva člana Predsjedništva BiH da se suprotstave politici SAD u vezi sa željom predsjednika Trampa da što više zemalja prebaci svoje ambasade u Jerusalim. Druga dva člana Predsjedništva BiH su ovu Dodikovu oštricu pokušali „otupiti“ tako što će pokrenuti priznanje Kosova, što je i politika SAD, pa je to njihov pokušaj da pokažu kako se Dodik protivi tom dijelu politike SAD. Naravno da su sva trojica svjesni da neće biti ništa ni od premiještanja ambasade ni od priznanja Kosova. Manje-više, kao i u Srbiji, i ovdje svi čekaju ishod predsjedničkih izbora u SAD, ističe Šajinović.

Prema mišljenju našeg sagovornika, „određenoj konfuziji“ doprinosi i pomalo neuobičajeni način vođenja diplomatije predsednika Trampa.

– Uprkos tome, vjerujem da će SAD kao ozbiljna i odgovorna zemlja nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u BiH i na Balkanu, jer se može primijetiti da će odnedavni pojačani angažman SAD u BiH ići u smjeru smirivanja napetosti i rješavanja nekih problema uz dijalog i unutrašnji dogovor bez suštinskog mijenjanja ustavne strukture zemlje. Takođe vjerujem da će SAD nastaviti koordinisati svoje aktivnosti s EU jer Tramp zna da nijedan svoj spoljnopolitički cilj u Evropi ne može ostvariti bez saradnje sa EU, konstatuje Šajinović.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, napominje za Danas da je Dodik jedini član Predsedništva BiH koji zagovara premeštanje ambasade, odnosno da ostala dvojica ne podržavaju njegov predlog, „jer ne žele da ugroze put BiH prema članstvu u EU“.

– Nijedna država Evropske unije ne namerava da prebacuje svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, stoga njegova inicijativa ne bi trebalo da utiče na odnose sa drugim zemljama Zapadnog Balkana. Jednostavno, neće biti seljenja ambasade. Dodik, naprosto, sledi to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristao na Trampov zahtev, ali stiče se utisak da je i Vučić bio iznenađen i da uopšte nije bio srećan zbog Trampovog zahteva! U svakom slučaju, Vučićeva najava da će ambasada Srbije biti premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, bez navođenja kada će tačno to biti učinjeno, biće praćena uspostavljanjem i ambasade Kosova u Jerusalimu, takođe na zahtev Trampa, a Izrael će kao odgovor na to faktički priznati nezavisnost Kosova, poručuje Altman.

Gregori Rejmond, američki univerzitetski profesor, ukazuje da su odnosi među državama Zapadnog Balkana ionako „složeni“, dok će „izvan Balkana“ izraelski premijer Benjamin Netanjahu i Tramp „sigurno biti polaskani“, a EU i Palestinci „uznemireni“ zbog Dodikovog plana.

– Situacija u BiH je komplikovana, i druga dva člana neće prihvatiti Dodikov plan. Istovremeno, EU očigledno „pritiska“ balkanske države koje teže članstvu u Uniji da slede politiku zvaničnog Brisela. Imajući u vidu kontroverzu koju je priča o „selidbi“ ambasada izazvala u odnosima Srbije i BiH sa EU, očekujem da se stvari uspore i da sve strane razmotre šta im je činiti. Mnogo toga je stavljeno „na kocku“, tako da je moguće da će sada biti učinjeni samo neki mali koraci, a da će za „krupnije odluke“ biti potrebno da prođe još vremena, smatra Rejmond.

Iritirajući signali

Franc-Lotar Altman tvrdi da je potpisivanjem „vašingtonskog sporazuma“ Vučić poslao „iritirajuće signale EU, ali istovremeno i Rusiji i Kini“.

„Srbija je odlučila da ne sledi politiku EU prema Izraelu i da se distancira od Rusije, kada je reč o energentima, i Kine, što se tiče 5G mreže. Ne čudi, stoga, što su Brisel, ali i Moskva i Peking donekle zbunjeni“, poručuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari