Dogovor: Kriza je počela na Kosovu 1Foto:Fonet

Ja sam potpuno uveren da smo svi sigurni da je naša tridesetpetogodišnja kriza imala i periode nagoveštaja boljih vremena, ali se poslednju deceniju ponovo vratila u sunovrat, rekao je danas u Beogradu potpredsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Rade Veljanovski na Konferenciji koalicije „Dogovor“.

Prema njegovim rečima, ta kriza je počela na Kosovu, a sa Kosovom su se javili prvi uzroci i najave raspada nekadašnje Jugoslavije.

„Nema nikakve sumnje da vrh današnje vlasti nije svojevoljno i sopstvenim uverenjem došao do ove realnosti već da je na to nateran dugotrajnim i mučnim prevaspitavanjem u međunarodnim krugovima koji imaju nameru da se problem Kosova što pre reši, umirujući tako i sopstvenu savest za greške koje su napravili podrškom sadašnjem režimu u Srbiji“, naveo je Veljanovski. On je mišljenja da „nema šta da se preda ili otuđi“, kada je o Kosovu reč, jer se to „već dogodilo devedesetih godina prošlog veka“.

„I nažalost danas to niko ne može da vrati u pređašnje stanje. Ako je neko izdao, ako je neko predao, to je bila vlast devedesetih u kojoj su učestvovali Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i slični. Bilo bi pravde u tome da baš oni uhvate vrelo kestenje višedecenijske krize i da im se polako hladi u rukama“, poručio je Veljanovski.

On je istakao da je „agresivna pogubna politika Miloševićevog režima prekomernom upotrebom sile praktično isterala Kosovo iz Srbije“. Na Konferenciji koalicije „Dogovor“ koju čine političke organizacije Stranka moderne Srbije (SMS), GDF, Tolerancija Srbije, saopštena su zajednička gledišta o najvažnijim društvenim i političkim temama, u susret predstojećim parlamentarnim izborima. Predstavnici ovih političkih organizacija izneli su svoja razmišljanja i ideje koje bi trebalo da doprinesu smeni sadašnje vlasti i uspostavljanju demokratske, građanske, pravne i pristojne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari