Dogovor nemoguć bez ruskog zelenog svetla 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Poruka ruskog ambasadora Aleksandra Bocana Harčenka da rešenje za Kosovo treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija donošenjem rezolucije koja bi zamenila Rezoluciju 1244 ne predstavlja zaokret u stavu zvanične Moskve, kažu za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Naši sagovornici istovremeno napominju da je takva izjava iznova pokazala ono što je poznato na osnovu izjava predsednika Rusije Vladimira Putina – da bez „zelenog svetla“ Rusije teško da je moguće postići dogovor Beograda i Prištine.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da stav Ruske Federacije, na koji je pre neki dan našu javnost podsetio njen ambasador, jeste da je spremna da podrži rešenje oko koga se Beograd i Priština dogovore.

– Međutim, kako je i Aleksandar Bocan Harčenko naglasio, tu postoji nekoliko uslova. Oni su: kompromis na bazi izbalansirane uzajamnosti, poštovanje međunarodnog prava i izostanak spoljnog pritiska. Takva pozicija Ruske Federacije je maksimalno u interesu Srbije. Neki na Zapadu misle da je samo potrebno pojačati pritisak na Beograd, i on će biti prinuđen da na kraju poklekne. Moskva na to poručuje da je kojim slučajem i tako, Rusija neće pristati na bilo šta što je rezultat iznude (izostanak spoljnog pritiska). To je za nas bitan faktor zaštite da nas Zapad suviše ne ucenjuje pošto zbog Rusa ne bi ništa postigao, smatra on.

Prema Anđelkovićevom mišljenju, Moskva insistira na tome da pregovarački proces bude transparentan i slobodan, odnosno dogovor takav da interesi srpskog naroda ne budu potpuno pogaženi (izbalansirana uzajamnost).

– Šta to znači može da se dešifruje u svetlu pominjanja podele Kosova kao mogućnosti za kompromis, a ne izraza koji se kod nas nažalost često koristi, a to je razgraničenje. Fer podela Kosova je za Moskvu očito opcija koja se ne shvata kao ponižavanje Srbije, što razmena teritorija koja se krije iza priče o razgraničenju nije prihvatljiva. Kako god bilo, Bocan Harčenko je podsetio da se do kompromisa može doći samo na nivou UN (poštovanje međunarodnog prava) te da on mora da bude potvrđen novom rezolucijom Saveta bezbednosti. Do tada Rusija nema dilemu oko toga da važi Rezolucija 1244, što je za nas ipak sidro koje sprečava da Kosovo nepovratno otplovi van zone uticaja Srbije. Da ta rezolucija nije bitna zagovornici takozvane kosovske nezavisnosti ne bi toliko insistirali na njenom poništavanju. Na osnovu svega toga možemo da konstatujemo: Rusi ne treba da budu veći Srbi od Srba ali nekada ispadne da ipak jesu!, tvrdi sagovornik Danasa.

Igor Novaković, predstavnik Saveta za inkluzivno upravljanje u Srbiji, navodi za naš list da „ne vidi“ da izjava ruskog ambasadora predstavlja „neku suštinsku promenu stava Moskve“.

– Svaka rezolucija se može izmeniti, a sama 1244 govori i o konačnom rešenju za Kosovo, za koje bi verovatno trebala nova rezolucija. Mada, ova izjava potvrđuje ono što se naslućuje već dosta godina, iz izjava ruskih zvaničnika, uključujući i samog Putina, da je Rusija raspoložena da razgovara o pitanju Kosova, ukoliko bi se njeni interesi na drugim mestima uzeli takođe u obzir. Naravno, to ne znači i automatsku promenu stava, poručuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari