Dolazak Lajčaka i Palmera ima veliki simbolički značaj 1Foto: Tviter/Miroslav Lajčak

Sinhronizovani boravak Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera najpre u Prištini, a potom i narednih dana u Beogradu ima veliki simbolički značaj, jer pokazuje da Zapad ponovo radi udruženim snagama na pronalaženju rešenja za kosovski problem, ocenjuju za Danas diplomate i stručnjaci za odnose u regionu, komentarišući aktuelnu višednevnu posetu predstavnika EU i SAD.

Prema rečima naših sagovornika, teško je očekivati da će prilikom njihovih razgovora sa čelnicima kosovske i srpske vlasti biti ostvareni veći praktični rezultati, jer Zapad trenutno nema mnogo toga da ponudi ni jednoj ni drugoj strani.

Izvor Danasa iz diplomatskih krugova sa Zapada navodi da će navedeni tanden „raditi mnogo usaglašenije“ nego što je to bio slučaj sa saradnjom Lajčaka sa Ričardom Grenelom, bivšim specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine.

„Grenel je u očima EU slovio za čoveka koji voli da solira, i Palmer je u njegovo vreme imao drugorazrednu ulogu. Sada se Metju Palmer vratio na scenu, i ponovo je ključni igrač Amerikanaca za rešavanje kosovskog pitanja. Veruje se da će Lajčak i Palmer biti mnogo uigraniji tim i ubrzati proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, ali ništa se neće desiti preko noći“, precizira naš sagovornik.

Govoreći na istu temu Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže da nema „specijalnih očekivanja“ od ove posete Lajčaka i Palmera, već da se „više radi o zajednočkom opipavanju terena“.

– Podrška Sjedinjenih Država naporima Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, u skladu je sa orijentacijom administracije novog predsednika SAD Džozefa Bajdena. Ipak, ne mislim da će njihovim dolaskom Briselski dijalog odjednom dobiti na zamahu, pošto ni jedna ni druga strana nisu spremne na to, naročito ako se imaju u vidu da se bliže lokalni izbori na Kosovu i izbori na različitim nivoima u Srbiji, smatra Novaković.

Prema mišljenju Marka Savkovića, izvršnog direktora Beogradskog fonda za političku izuzetnost, dolazak dvojice izaslanika je „logičan i očekivan“.

– Nastavak dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za sredinu juna, pa pretpostavljam da će biti reči o tome kako dva pregovarača vide nastavak procesa u Briselu. Biće to prvi sastanak dvojice političkih lidera (predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prim. nov.) u ovom formatu, ističe Savković.

Srpska lista: Poštovati prava Srba

Kako je preneo portal Kossev, Palmera je po jučerašnjem dolasku u američkoj ambasadi u Prištini dočekao ambasador SAD Filip Kosnet, a potom se odvojeno sastao sa opozicionim strankama kosovskih Albanaca i predstavnicima Srpske liste.

Kako je saopštila Srpska lista „posebno je naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, a u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari